Szapporó azt tervezi, hogy a korábban tervezettnél lényegesen olcsóbban rendezné meg a 2030-as téli olimpiát, amennyiben házigazdája lehet az eseménynek.

Akimoto Kacuhiro, az észak-japán város polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón beszélt a tervekről, melyek szerint 

képesek lennének 280-300 milliárd jenből lebonyolítani a játékokat, 

s ebből az összegből mindössze 80 milliárd lenne közpénz, a többit a szponzori bevételekből, a jegyeladásokból és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) befolyó összegből állnák. A mostani tervek húsz százalékkal alacsonyabb költségeket tartalmaznak, mint amennyivel a város korábbi, 2019-es tervezete számolt.

Fotó: Shutterstock

A városvezető szerint a visszafogott kiadásokhoz nagyban hozzájárul, hogy a Szapporó környékén rendezett első, 1972-es téli olimpia létesítményeinek 92 százalékát ma is használják, s 2030-ban is versenyhelyszínek lennének.

Akimoto a költségcsökkentésen túl beszélt arról is, a lakosság támogatására szükség van a rendezéshez, ezért már jövő év elején közvéleménykutatást tartanak az ügyben.

Szapporo nem egyedüli érdeklődő a 2030-as olimpiára. 

A hírek szerint a spanyol Aragónia és Katalónia szívesen rendezne, de komoly Ukrajna, illetve a 2010-es házigazda Vancouver érdeklődése is, illetve a 2002-ben rendező Salt Lake City azt jelezte

korábban, hogy 2030-ban vagy 2034-ben újra vendégül látná a téli sportok első számú multisporteseményét.

Az utóbbi években a NOB már nem a hagyományos módon dönt a házigazdákról, hanem a hosszadalmas pályázati folyamatot lerövidítve, külön egyeztetések után kijelöli a rendezőt. Így tett a 2026-os téli játékokkal is, melyre Milánóban és Cortina d'Ampezzóban kerül sor.

A NOB egyelőre még nem jelentette be a 2030-as olimpia helyszínkijelölési folyamatának menetrendjét.

Korlátozásokkal és lezárásokkal készülnek a téli olimpiára

Már nem sok van hátra a pekingi téli olimpia kezdetéig. A kínai hatóságok szigorú ellenőrzéseket vezettek be az ország határain, és a belföldi turisták mozgását is korlátozták, hogy a koronavírus terjedésének gátat szabjanak.