Korlátozásokat vezet be Szlovákia az oltatlanokkal szemben az új fertőzéses esetek kiemelkedően magas száma miatt – jelentette be Eduard Hagar, az ország miniszterelnöke hétfőn az állami televízióban.

A beoltatlan emberek szigorú elszigetelése mellett döntöttünk, mert meg kell védenünk őket

– mondta a miniszterelnök, aki azt is közölte, hogy javaslatot tesz a kormánynak az idősek kötelező oltási tervére.

A korlátozások értelmében a koronavírus elleni védőoltással nem rendelkezők nem léphetnek be a szállodákba, éttermekbe, fodrászatokba és más, nem alapvető fontosságú üzlethelyiségekbe, valamint nem vehetnek részt nyilvános eseményen, még akkor sem, ha negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

Szlovénia, Ausztria és Csehország mögött 

Szlovákiában a negyedik legmagasabb az új koronavírusos esetek aránya a világon 

az AFP hírügynökség szerint, az  elmúlt hét napban százezer lakosra számítva 917 új SARS-CoV-2 esetet regisztráltak az országban.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Szlovákiában az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb az oltottak aránya az Európai Unióban, mindössze 46,8 százalék.

A szigorításokra azt követően kerül sor, hogy 

a kórházak intenzív osztályait megtöltötték a koronavírusos betegek, akiknek túlnyomó többsége nincsen beoltva a fertőzés ellen.

Szlovákiában egyre erősödik a társadalmi vita az általános kijárási tilalom újbóli bevezetéséről. A Denník N szlovák hírportál szerint a pozsonyi kormány szerdán vitathatja meg a pozsonyi egészségügyi minisztérium háromhetes, teljes lezárásra vonatkozó javaslatát.

Ezzel Szlovákia követné a szomszédos Ausztria példáját, ahol hétfőtől tíz napra ismét teljes lezárást rendelt el az osztrák kormány, amelyet újabb tíz nappal meghosszabbíthatnak.