Finnország hatvannégy, az amerikai Lockheed Martin gyártotta F-35-ös vadászrepülőgépet vásárol 8,4 milliárd euró (3066 milliárd forint) értékben, hogy lecserélje öregedő vadászgép-flottáját. Az üzlet a finn hadsereg valaha volt legnagyobb adásvételi megállapodását jelenti – jelentette be a helsinki kormány pénteken. 

A finn légierő jelenleg több mint hatvan darab McDonnell Douglas F-18-as Hornet vadászgéppel rendelkezik az 1990-es évekből, a most megvásárolt repülők kiválasztásának folyamata még 2014-ben kezdődött. 

Antti Kaikkonnen finn védelmi miniszter pénteki nyilatkozata szerint a vételár tartalmazza a kiképzés és egyéb felszerelések költségeit is.

Fotó: US AIR FORCE / US AIR FORCE / AFP

Az EU-tag Finnország nem tagja a NATO-nak, de a szomszédos Svédországhoz hasonlóan szorosan együttműködik az észak-atlanti katonai szövetséggel. 

Korábban a katonailag szintén el nem kötelezett Svájc, valamint a NATO-tag Nagy-Britannia, Dánia, Norvégia, Lengyelország, Belgium, illetve az Egyesült Államok ázsiai szövetségesei közül Dél-Korea és Japán is Lockheed Martin F-35-ös vadászgépek vásárlása mellett döntött. 

Finnország, amelynek 1340 kilométeres közös határszakasza van Oroszországgal, az elmúlt években megerősítette kétoldalú védelmi és katonai együttműködését Svédországgal és az Egyesült Államokkal.

Szinén fejlesztené légierejét Románia: a román honvédelmi minisztérium Norvégiától akar további 32 használt F-16-os harci repülőgépet vásárolni.

Vasile Dincu védelmi miniszter a bukaresti parlamenttől kért előzetes felhatalmazást a beszerzési eljárás elindításához.

Indoklása szerint Romániának legalább három – egyenként 16, többcélú harci gépből álló – repülőrajra van szüksége légtere védelméhez, eddig pedig 17 használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától. 

Egy csütörtöki tárgyaláson kiderült az is, hogy Romániának nemcsak vadászgépekre, de katonákra is szüksége volna.

Bukarest 2019-ben jelezte vásárlási szándékát a repülőgép-típust használó NATO-szövetségeseknek (Belgiumnak, Dániának, Hollandiának, Norvégiának, Portugáliának és Görögországnak). A román védelmi minisztérium szerint jelenleg a Norvégiától beszerezhető – a már szolgálatba helyezett, Portugáliától vásárolt gépeknél korszerűbb felszereltségű – F-16-osok jelentik az egyedüli megoldást a román légierő fejlesztésére. 

A parlamenti engedélyeztetésre váró, csaknem félmilliárd eurós beszerzés nagyobbik részét – 354 milliárd eurót – a repülőgépekért kell kifizetni a norvég kormánynak. Románia további 100 millió euróért az Egyesült Államoktól vásárolna hozzájuk logisztikai elemeket és kiképzési szolgáltatáscsomagot. 

A Hotnews.ro hírportál kiemelte, a Norvégiától beszerzendő F-16-osok meglehetősen régiek, 1982 és 1989 között gyártották őket és 2001-ben estek át azon a korszerűsítésen, amelyeket a Portugáliától vásárolt gépeken is elvégeztek. A lap szerint a felújításkor elirányzott mintegy tízezer órás repülési időből vélhetően kevesebb mint kétezer óra maradt meg, de ilyen körülmények között is Románia még legalább 7-10 évig használhatná a két repülőraj jelentős részét. 

Romániában 2019 márciusban állt szolgálatba az első – Portugáliától több mint 600 millió euróért vásárolt – F-16-os repülőraj. A légtéri járőrözésből egyelőre a román légierő izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépei is kiveszik még a részüket. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. Az utóbbi két évtizedben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le.