A közelmúltban nyilvánosságra került a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. Fertő-tónál tervezett beruházása, és annak részletei. Ennek kapcsán a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya is közölte hivatalos állásfoglalását.

A Fertő tó nádasának nyíltvízi szegélyében, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez államilag finanszírozott beruházásról a közlemény szerint már azt is lehet tudni, hogy fedett sportkomplexumot, műfüves futballpályát, 16 apartmanházat, 100-szobás szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt is építenének. A kikötőt a tervek szerint Fa Nándor építi majd meg.

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya szerint

a beruházás így a jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát.

A szakértők úgy látják, hogy a várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené. A beruházást nemcsak az MTA kutatói ellenzik, korábban már számos nemzetközi szervezet is szót emelt ellene, valamint az osztrák kormány is kifogásolja.

Fotó: Juhász Gábor / MTI

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya vélekedése szerint természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti.

Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését

– zárják közleményüket a kutatók.