Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter elmondta, hogy minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy felgyorsítsák az emlékeztető oltások beadását, hogy megállítsák a delta variáns miatt elindult negyedik hullámot, és megelőzzék az omikron elterjedése miatt fenyegető újabb járványhullámot.

Egy nő elsétál egy dortmundi oltóközpont bejárata előtt, ahol az 5 és 12 év közöttieket fogadják oltásra.

 Fotó: Ina FASSBENDER / AFP

Németországban halad a leggyorsabban az emlékeztető oltások beadása egész Európában, és ezt a tempót tartani kell, amelyhez több vakcina is szükséges

— fejtette ki a miniszter, ismertetve, hogy tárgyalásokat kezdtek a többi között a román, a bolgár és a lengyel kormánnyal oltóanyag vásárlásáról.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta, hogy eddig csupán néhány száz esetben azonosították az omikron variánst, de csak idő kérdése, hogy a deltát kiszorítva ez legyen a vírus uralkodó változata Németországban.

A szövetségi kormány adatai szerint a 356 napja elindított kampányban éppen szerdán sikerült új rekordot felállítani:

24 óra alatt 1,496 millió oltást adtak be az első, a második és az emlékeztető adagokat együttvéve.

Így már a német lakosság 73 százaléka kapott legalább egy adag oltást. Teljes oltással 70 százalékuk rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 27 százaléka — 22,5 millió ember — kapta meg.

Az oltatlanok 22,5 millióan vannak, a lakosság 27 százalékát teszik ki. Azonban közülük 4 millióan — a lakosság 4,8 százaléka — ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.