Megnyerte fellebbezését az Egyesült Államok Julian Assange kiadatási ügyében a londoni felső bíróságon – írja a Reuters. Az ügyben döntő bíró úgy vélte, az amerikaiak által adott biztosítékok, melyek értelmében a kémkedéssel vádolt WikiLeaks alapítót nem az ADX nevet viselő legmagasabb biztonsági fokozatú colorádói börtönben tartják őrizetben és esetleges elítélése után Ausztráliában töltheti le büntetését.

Ezzel Assange egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy kiadják őt az Egyesült Államoknak, de még vannak ez előtt akadályok. Az ügy most a westminsteri magisztrátus bíróság elé kerül, azzal az utasítással, hogy a bírók továbbítsák az ügyet a kormány felé, hogy az hozza meg a döntést a kérdésben.

Fotó: Andy Rain

Az amerikai hatóságok szerint az 50 éves, ausztrál születésű Assange által nyilvánosságra hozott bizalmas katonai és diplomáciai iratok életeket sodortak veszélybe.

Az Egyesült Államok mostani fellebbezése az alsóbb fokú bíróság azon döntése ellen irányult, mely szerint Assange-t nem szabad kiadni, mert valószínűleg öngyilkosságot követne el az amerikai börtönben.

A WikiLeaks hírnevét még 2010-ben alapozta meg a portál által közzétett videó, mely egy 2007-es esetet mutat be, amikor amerikai Apache helikopterek egy bagdadi támadás során több tucat embert, köztük két Reuters újságírót öltek meg. A portál később több ezer bizalmas és titkosított dokumentumot tett közzé.

Az amerikai hatóságok szerint Assange egy veszélyes és felelőtlen ellensége az államnak, akinek tettei számos titkosügynök életét is veszélybe sodorták. Az aktivista támogatói szerint azonban Assange egy hős, akinek egyetlen bűne, hogy nyilvánosságra hozta az amerikaiak által elkövetett háborús atrocitásokat Afganisztánban és Irakban.