Az ünnepi időszak a tűzesetek és betörések miatt rizikósabb lakásbiztosítási szempontból. 

Az elmúlt években karácsonykor átlagosan 1100 kárbejelentés érkezett a K&H-hoz, az átlagos kárérték pedig 50 ezer forintot tett ki. Az ünnepek alatt érdemes pár óvintézkedést megtenni 

derül ki a összeállításukból.

Nyáron jellemzően a viharok okoznak károkat a lakástulajdonosoknak, decemberben pedig a karácsonyi és szilveszteri időszakhoz köthető balesetek és betörések jelentenek fokozott kockázatot.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint nem árt a lakásbiztosítás biztosítási összegeire és a fedezeteire is figyelniük a lakásbiztosítással rendelkezőknek. 

Előfordulhat ugyanis, hogy az idén megvalósított felújítások miatt megnőtt az ingatlan újjáépítési értéke vagy több nagyobb értékű tárggyal bővült a lakás.

Éppen ezért érdemes elővenni a meglévő lakásbiztosítási szerződést, és a megfelelő értékekre igazítani. Így gondoskodhatunk arról, hogy a felújított lakásunk, vagy házunk értékére szóljon a biztosítás – összegezte a szakember.

Fotó: Shutterstock

A katasztrófavédelem kisokosa szerint különösen figyelni kell arra, hogy 

a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, 

ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre kell tenni az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Fontos, hogy olyan izzók, fényfüzérek kerüljenek kihelyezésre a lakásban, amelyek megbízható gyártótól, kereskedőtől származnak 

A gyenge minőségű izzók tűzveszélyesek lehetnek, sőt, akár áramütést is okozhatnak.

Érdemes megnézni a vezetékeket is: amennyiben megtört, eldeformálódott, megolvadt, akkor le kell cserélni.

Amennyiben hosszabb időre elutazik a család, akkor a betörők ellen is érdemes felkészülni: 

bezárni az ablakokat, kiüríteni a postaládát, esetleg meg lehet kérni a szomszédot, nézzen rá néha a lakásra, hogy minden rendben van-e.