Lengyelországba látogat vasárnap Olaf Scholz német kancellár, hogy a Belarusz menekültválság, a lengyel bírói függetlenség, az ukrán határon történő orosz csapatösszevonás és az Északi Áramlat 2 kérdésében tárgyaljon – írja a Reuters.

Noha Scholz indulása előtt arról beszélt, hogy szeretné megőrizni Németország és Lengyelország jó viszonyát a jövőben, vannak vitás kérdések a két ország között. Ugyanakkor a lengyel határon kialakult menekültválság kapcsán Németország támogatásáról biztosította Varsót.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arról beszélt, hogy arra biztatja majd a német kormányfőt, hogy forduljon szembe az Északi Áramlat 2 gázvezetékkel, melyet szerinte Oroszország Európa ellen használhat.

Fotó: Michael Kappeler/dpa / dpa Picture-Alliance via AFP

A szerdán beiktatott német kormány mindeddig nem köteleződött el nyilvánosan az Északi Áramlat 2 leállítása mellett, amennyiben Oroszország megtámadná Ukrajnát a lengyel és amerikai kérések ellenére. Ugyanakkor amerikai tisztviselők kedden úgy tájékoztatták a Kongresszus tagjait, hogy ezt meg fogják tenni egy orosz támadás esetén. 

Ezt Németország nem erősítette meg, de Scholz szerdán kijelentette, hogy Ukrajna határainak megsértése nem marad következmények nélkül. Ezt Joe Biden amerikai elnök keddi videóbeszélgetése során Vlagyimir Putyinnal is tudatta, és a G7 országok hétvégi találkozóján is megerősítették.

Fontos vitás kérdés a lengyel igazságszolgáltatási rendszer és az uniós jog kapcsolata. Az Bírósága ugyanis bírságot vetett ki Lengyelországra a kormányzó Jog és Igazságosság párt által elfogadott, az EU szabályait sértő bírósági reformok miatt. 

Mindeközben a lengyel alkotmánybíróság nemrégiben olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre, valamint azt, hogy az Európai Unióra átruházott hatáskörök csak az alaptörvénynél alacsonyabb jogszabályokra vonatkoznak. Lengyelország a kiszabott bírság befizetését is megtagadta a jogvitában.

Pénteken a második világháború miatti jóvátétel kérdését is felvetette Varsó, ám a németek szerint Lengyelország 1953-ban lemondott ezen igényéről.