A vizsgálatok szerint az Evusheld két komponensének koronavírus semlegesítési képessége azon a szinten van, amely alapján megfelelő védelmet nyújt a COVID-19 betegség omikron variánsával szemben.

Ezek a korai adatok megerősítik, hogy 

az Evusheld két komponense, a tixagevimab és a cilgavimab kombinációja minden jelenleg ismert vírusvariánssal szemben hatékony védelmet biztosíthat.

Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas via AFP

Az Evusheld korábbi klinikai vizsgálatainak idején az omikron variáns még nem jelent meg. A vállalat ezért tovább gyűjti az adatokat annak érdekében, hogy minél jobban megértsük az új variáns hatását a megelőzésben és kezelésben.

Az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott az Evusheld számára 2021 decemberében a COVID-19 megelőzésére felnőtteknél és serdülőknél, akiknek egészségi állapota vagy az immunrendszert befolyásoló gyógyszeres kezelése miatt immunhiány áll fenn, és akiknél esetleg nem alakul ki megfelelő válasz a COVID-19 oltásra, valamint azok számára, akiknek a COVID-19 elleni védőoltás nem javasolt. Az első adagok várhatóan napokon belül elérhetők lesznek az Egyesült Államokban.