Ötszáz felett járhat a munkavállalók száma, akiket az elmúlt másfél évben rúgtak ki a BKM Nonprofit Zrt.-be beolvasztott fővárosi közműcégektől, írja a Metropol.

Több mint egy éve tartanak a kirúgások azoknál a fővárosi cégeknél, amelyeket érintett a Főtáv, a Budapesti Temetkezési Intézet, az FKF, a Főkert és a Főkétüsz összeolvadása egyetlen nagy városi közműszolgáltatóba, a BKM Nonprofit Zrt.-be.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A létszámleépítések sorát a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezdte. Ez a cég a BKM Nonprofit Kft. létrehozásával párhuzamosan közvetlenül a fővárosi önkormányzat tulajdonába került. Előtte azonban a koronavírus-járványra hivatkozva 90 embert bocsátottak el, a dolgozók 9 százalékát.

Bár a fővárosi önkormányzat 2024-ig saját hatáskörben tarthatta volna a budapesti kéményseprést, ők úgy határoztak, hogy május elsejével átadják a szolgáltatást a katasztrófavédelemnek, míg a Főkétüsz a gazdálkodó szervezetek számára, megrendelés alapján, térítés ellenében végez csak kéményseprést. A cég 283 munkavállalójától vált meg.

Arról, hogy az FKF-nél folyamatosak az elbocsátások, 2020 decemberében a Magyar Nemzet kezdett el cikkezni. Értesüléseik szerint akkor 23 dolgozót küldtek el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től (FKF). Az FKF ugyanakkor 17 munkavállaló elbocsátását ismerte el. Következő év februárjában újra a Magyar Nemzet írta meg, hogy alig három hónap alatt több tucat dolgozójától vált meg az FKF.

A lap értesülései szerint az elbocsátásokkal kapcsolatos tervekről a Karácsony Gergely által vezetett főváros nemcsak, hogy tudott, hanem egy belső levél szerint utasították is a cégvezetést, hogy ügyeljenek az elbocsátásoknál arra, hogy az elküldöttek száma éppen ne érje el a csoportos létszámleépítés határát. 

Az FKF ekkor egy közleményt adott ki, amiben bár nem számszerűsítették, de elismerték az elbocsátásokat.

Nagy botrány volt, még tüntetést is tartottak, amikor kiderült: Karácsony Gergelyék egy tollvonással beolvasztják a másfél évszázados Főkertet a közműholdingba.

A Főkert egy kulturális intézmény, szakmai műhely, nem pusztán egy zöldfelületet kezelő szerv, nem egy ilyen takarítsd-fel-az-utcát alosztály. A döntés szakmailag abszolút nem hatékony, és kevesebb lesz a rálátás, kevesebb lesz az ellenőrzés. Ez egy teljes tévedés a klímaváltozás elleni harc közepén!

– mondta Megyeri Szabolcs kertészmérnök.