Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy oltásellenes lakossági petícióra adott válaszában leszögezte, hogy különösen veszélyes fertőző betegségek esetén az állampolgárok kötelezhetők védőoltás felvételére és  bevezethetők karantén-intézkedések az ukrán törvények által előírt módon — számolt be csütörtökön az UNIAN hírügynökség.

Az államfőhöz intézett petíció szerzője azt nehezményezte, hogy egyes szférák alkalmazottai számára kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltást. 

A petíció szerint emiatt sokan lejárt szavatosságú vakcinát is felvesznek, félve attól, hogy elveszítik állásukat, illetve keresetüket.

Ukrajnában az oltakozás kötelező a pedagógusoknak, a központi és a helyi közigazgatásban dolgozóknak, a központi végrehajtó hatóságok irányításához kapcsolódó vállalkozások, intézmények, szervezetek, a szociális szféra és a stratégiai vállalatok alkalmazottainak.

Járványügyi korlátozások elleni tüntetések Kijevben.Fotó: Sputnik via AFP

Zelenszkij hozzátette, hogy a kormányhoz fordult, hogy derítsék ki, volt-e olyan eset, hogy lejárt szavatosságú oltóanyagot adtak be, ha igen, a kabinet tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Denisz Smihal miniszterelnök közben biztosított afelől, hogy nem terveznek újabb, az egész országra kiterjedő zárlatot bevezetni.

Ukrajna 25 régiójából már 20-ban meghaladta a 40 százalékot azoknak a lakosoknak a száma, akik legalább egy dózist felvettek a védőoltásból. Változatlanul vezető helyen áll a főváros, Kijev, ahol a lakosság 72 százaléka már az oltás mindkét adagját felvette, második helyen pedig Kijev megye van, ahol ez az arány 54 százalék.

Ugyanakkor Kárpátalján a legalacsonyabb az oltottak aránya, 

ahol az első dózist még csak az ott lakók 32 százaléka adatta be magának, mindkét adagot pedig 25 százalékuk. 

 Ukrajnában csütörtökre az eddig azonosított fertőzöttek száma 5930-cal 3 660 620-ra, az elhunytaké 278-cal 95 690-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 4700-zal 104 681-re csökkent. Az elmúlt napon 1747 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.