Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi igazolvány, és csak azoknak lesz érvényes igazolványuk, akik oltottak – írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az oltási igazolványról szóló kormányrendelet később megjelent a Magyar Közlönyben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 13-i kormányinfón jelentette be, hogy 

a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz.

A KTK közlése szerint 

az oltatlanok fertőzésen való átesettség esetén sem lesznek jogosultak az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolvány pedig elveszíti érvényességét.

Fotó: Varga György / MTI

Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényességet – fő szabály szerint – csak a megerősítő harmadik dózis után hosszabbítják meg. 

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. 

A harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Az egydózisú Janssennel (Johnson & Johnson vakcinája) oltottakra külön szabály lesz: 

6 hónapon belül fel kell venniük a második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, az okmányok érvényességét QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni. A KTK közlése szerint azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatók.