Az új-mexikói hatóságok csütörtökön közölték, hogy New York állam rendőrségével együtt dolgoznak azon, hogy Alec Baldwin színész mobiltelefonjáról anyagot szerezzenek be arról a filmnek a forgatásáról, ahol az operatőrt lelőtte a hollywoodi sztár – írja a Reuters

Fotó: Angela Weiss / AFP

A nyilatkozat három héttel azután érkezett, hogy a seriff hivatala házkutatási parancsot kapott Baldwin iPhone készülékének lefoglalásáról, hogy megvizsgálják az eszközön tárolt szöveges üzeneteket, e-maileket és egyéb információkat. A színész egy televíziós interjúban elmondta, hogy 

soha nem húzta meg a ravaszt, és tagadta, hogy felelőssége lenne halálos lövésért. Baldwin közölte, fogalma sincs, hogy az éles lőszer hogyan került élő a Rust című westernfilm a forgatásán.

Az ügyet felügyelő új-mexikói ügyész azt mondta, hogy 

akik fegyvert kezeltek a forgatáson, büntetőjogi felelősségre vonhatók Halyna Hutchins halála miatt.

Alec Baldwin 2020 októberében a Rust című filmjének – Baldwin játssza a főszerepet a fimben, amelynek egyben producere is – új-mexikói forgatásán használt kellékfegyverrel lőtt és talált el két embert. 

A fegyverrel megsebesítette a film rendezőjét, Joel Souzát, aki túlélte a balesetet, de a másik áldozat, a film operatőre, Halyna Hutchins halálos lövést kapott.

Hasonló esett történt korábban A holló című film (1994) forgatásán is . A főszerepet játszó Brandon Lee – Bruce Lee fia – halálos lövés kapott egy kellékként használt lőfegyverrel. A vaktölténnyel, kellékként használt fegyverbe korábban beszorult és az elsütéskor kirepült lövedékdarab végzett a színésszel. A filmet végül vizuális trükkök és testdublőrök segítségével fejezték be.