Új rekordot döntött a kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban a koronavírus omikron-változatának rendkívül gyors terjedése miatt:

 a héten 145 982 amerikai fertőzöttet szállítottak kórházba.

Az amerikai közszolgálati rádió tudósítása szerint ez magasabb szám, mint amelyet 2021. januárjában regisztrált a washingtoni egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma. A tárca 5400 amerikai kórház folyamatos adatszolgáltatása alapján állítja össze a statisztikáit.

A koronavírusos betegek jelenleg az amerikai kórházak intenzív osztályos ágyainak mintegy 30 százalékát foglalják el, 

és a koronavírussal fertőzött, kórházba szállított gyermekek száma is a legmagasabb a világjárvány kitörése óta.

A rádió emlékeztetett rá, hogy a rekordmagas számok világosan mutatják, milyen gyorsan terjedt el az országban a vírus omikron-variánsa: a több mint 700 ezer napi új fertőzés is új csúcsot jelent. A kutatók és az egészségügyi dolgozók is arra figyelmeztetnek, hogy a túlzsúfolt kórházakban 

elkerülhetetlenül emelkedni fog a halálesetek száma, mivel a kórházi dolgozók nem tudják biztosítani mindenkinek a megszokott ellátást.

Tesztre várakozók sora, Fotó: Jim Lo Scalzo

Az amerikai kórházak a keleti parti Maryland államtól az ország közepén fekvő Missouri államig mindenhol túlzsúfoltak, és a koronavírusos kórházi betegek száma már meghaladta vagy megközelítette a korábbi rekordértékeket. A tagállamok és a kórházak vezetői és dolgozói egyre komolyabb járványügyi figyelmeztetéseket adnak ki.

Közelebb vagyunk egy válsághelyzethez, mint bármikor korábban

nyilatkozta a Washingtoni Egyetem orvoskarának munkatársa.

Maryland állam kormányzója, Larry Hogan veszélyhelyzetet hirdetett ki a tagállamban, és a múlt héten kijelentette: a következő hetek a járvány kitörése óta a legnehezebb időszakot fogják jelenteni. Az arizonai egészségügyi dolgozók arra figyelmeztetik a tagállam vezetését, hogy az állami egészségügyi rendszer az összeomlás szélére került.

Több olyan esetünk is volt, hogy a betegek keringése összeomlott, nagyon rosszul lettek és néhányan meg is haltak a váróteremben

mondta egy Arizona állambeli kórház sürgősségi szakorvosa.

A tagállami kormányzók országszerte több helyen mozgósították a Nemzeti Gárda tagjait, hogy megerősítsék a túlterhelt kórházakat.

A kórház csordultig van betegekkel

jelentette ki a Clevelandi Klinika fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvosa. Az intenzív osztályunk megtelt, és a hagyományos kórházi ágyaink is tele vannak páciensekkel, nagyon sok közülük koronavírusos – tette hozzá a doktornő.

Az egyetlen reménysugár, hogy más országok tapasztalataihoz hasonlóan az Egyesült Államok adatai is azt mutatják, hogy a vírus omikron változata kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a korábbi delta-variáns állapították meg a szakértők. Egyes amerikai kórházakban azt tapasztalták, hogy már kevesebb koronavírusos betegnek van szüksége intenzív osztályon történő  ellátásra vagy lélegeztetőgépre, mint korábban.

Az olasz egészségügyi rendszer is túllépte a terheltségi küszöböt. 

Milánóban újra megnyitották a vásártéren felállított, koronavírusos betegeket fogadó Covid-19-kórházat, a szicíliai Palermóban tábori kórházakkal igyekeznek enyhíteni az olasz egészségügy telítettségét az omikron variáns terjedése miatt, amely a járvány minden korábbi hullámához képest több megbetegedéshez vezetett.