A koronavírus november végén megjelent, omikron nevű variánsa megdöbbentő gyorsasággal söpört végig a dél-afrikai Pretoria lakosságán, rövid időn belül nagyon magasra ugrott az új fertőzöttek száma a nagyvárosban. Az új vírusváltozat azonban a korábbiaknál sokkal enyhébb lefolyású megbetegedéseket okozott, amiről a helyi egyetemi kórház kutatói arra következtetnek, hogy a SARS-CoV-2 okozta világjárvány a végéhez közeledhet. A pretoriai tudósok következtetéseivel azonos eredményre jutott az angliai járványmodellezéssel foglalkozó Spi-M csoport szakértője is.

Csökkennek a halálesetek?

Ha az általunk megfigyelt minta folytatódik, és másutt is  megismétlődik, a Covid-19 megbetegedések halálozási aránya világszerte csökkenhet

– állítják a Steve Biko Egyetemi Kórház Komplexum Bloombergnek nyilatkozó kutatói, akik a november végén indult, legújabb (ott a negyedik) hullámban megfertőződött, 466 beteg adatait vetették össze csaknem négyezer, a kórházban korábban kezelt beteg adataival. A fertőzöttek nagy száma ellenére a kórházi kezelésre szorulók aránya az év végén mindössze a fele volt az előző hullámok során tapasztaltnál. Az egészségügyi intézmények könnyebben elbírtak a rájuk nehezedő terheléssel. A koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség következtében elhunytak száma pedig mindössze az ötöde volt az elmúlt két évben tapasztaltnak.

A Biko Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője, Fareed Abdullah vezetésével folytatott kutatás szerint

az omikronnal fertőzött betegek 4,5 százaléka hunyt el a kórházban.

Az előző hullámok halálozási aránya átlag 21 százalékos volt. Kevesebb beteg szorult intenzív ellátásra (4,3 százalék helyett kevesebb mint 1 százalék), és a betegek sokkal rövidebb időt töltöttek a kórházban, mint az elmúlt két évben bármikor (átlag 8,8 nap helyett mindössze átlag négyet).

A dél-afrikai kormány, Financial Times által idézett hivatalos adatai is ezt támasztják alá: a koronavírus negyedik hullámához köthető többlethalálozás tízezer fő volt országosan. A harmadik, delta-variáns által indított hullám idején a többlethalálozás 110 000 fő volt a Dél-afrikai Köztársaságban.

Fotó: Andriy Onufriyenko / Getty Images

Tünetmentes a fertőzés?

Az omikron-variáns indította járványhullám érkeztekor riasztóan gyorsan emelkedett a kórházban kezelt betegek száma. De amilyen sebesen terjedt, olyan

gyorsan vonult el az omikron hullám Pretoriában. Mindössze 33 nap után már csökkentek a napi fertőzöttségi adatok,

míg a korábbi hullámok csak több hónap elteltével  csillapodtak. A dél-afrikai kormány ezért már december 30-án eltörölte az alig egy hónappal korábban bevezetett éjszakai kijárási tilalmat és enyhítette a tömegrendezvényekre vonatkozó szigorú létszám-korlátozást. Szilveszterre az alkoholt árusító boltok nyitva tartására vonatkozó korlátozást is feloldották, arra hivatkozva, hogy túljutottak az omikron-hullám csúcsán.

Az előző, delta által okozott kitörés legsúlyosabb napjaiban 213 koronavírusos beteget kezeltek a pretoriai kórházakban. Az omikron deltánál nagyobb fertőzőképessége ellenére a legújabb variáns okozta hullám csúcspontján 108 koronavírusos beteget tartottak nyilván a város kórházaiban. Ráadásul a 2020 december közepén felvett betegek kétharmada nem koronavírusos panaszok miatt jelentkezett a kórházban; az, hogy fertőzöttek, csak a kötelező tesztek miatt derült ki. A kórházakban azonosított fertőzöttek harmadának  egyáltalán nem volt légúti panasza, míg a delta terjedése idején szinte minden, kórházban kezelt covidos beteg légzőszervi problémákkal küszködött.

A Steve Biko Egyetemi Kórházban tapasztaltakhoz

hasonlót figyeltek meg Pretoria más állami és magán-egészségügyi intézményeiben is: kevesebb beteg került kórházba, kevesebben szorultak intenzív ellátásra, és a halálozási arány is alacsonyabb volt

– írják a dél-afrikaiak tanulmányukban. Ebből arra következtetnek, hogy a fertőzöttek többségén mindenféle tünet nélkül ment át az omikron okozta koronavírus-fertőzés.

Megbízhatunk a dél-afrikai adatokban?

A pretoriai kórház szakértői szerint hasonlóan enyhe és gyors lefolyásúak lehet az omikron okozta megbetegedések másutt is, ami azt jelenti, hogy hamarosan vége lehet a világjárvány jelenlegi, súlyos szakaszának.

Az omikron a Covid-járvány végét jelezheti előre; az epidémia szakaszból átléphetünk az endémia szakaszába

– állítják. Azaz idővel a koronavírus-fertőzések előfordulása  csökkenhet, még ha a betegség nem is tűnik teljesen el, és újabb járványkitörések is előfordulhatnak.

A dél-afrikai kutatók végkövetkeztetésével kapcsolatban figyelmeztetnek: az ország demográfiai összetétele jelentősen különbözik például az elöregedő Európáétól, így egyáltalán nem biztos, hogy a vírusvariáns terjedése másutt is ilyen enyhe lesz. Ráadásul az omikron-fertőzés miatt Pretoriában kórházba kerültek átlagéletkora alacsonyabb volt (39 év), mint az előző koronavírus-hullámok során (átlag 50 év). A fejlett világ országai számára azonban biztató lehet, hogy Dél-Afrikában az arra jogosult, felnőtt lakosság háromnegyede nem kapta még meg mindkét koronavírus elleni oltását. (Ezt az adatot árnyalja, hogy a szintén Dél-Afrikában azonosított, korábbi, béta variáns széles körű terjedése miatt az országban már korábban is nagyon magas volt a természetes úton védettséget szerzettek aránya.)    

De mit mondanak a brit tudósok?

A brit kormányt járványügyi tanácsokkal ellátó Spi M csoport (Scientific Pandemic Influenza Group on Modelling) kutatója, Mike Tildesley a Times Radio-nak nyilatkozva a hétvégén arról beszélt:

az omikron a fény lehet az alagút végén,

egy olyan vírusvariáns, amely tavaszra megváltoztathatja a világjárvány természetét.

Idővel felbukkanhat egy kevésbé súlyos variáns, a covid pedig endémiává szelídülhet, hasonlóan az influenzához, amivel már jó régóta együttélünk.

Az omikron még nem ez a vírusváltozat – figyelmeztet a kutató, aki szerint amint a variáns által indított, ötödik európai járványhullám elvonul, fellélegezhetünk. Addig azonban az európai országok (a brit számokat látva mindenképpen) tovább aggódhatnak kórházaik terhelhetőségén, és a fertőzés terjedésének keretek közé szorításán. A legújabb, szigetországbeli adatok ugyanis azt mutatják, hogy a brit kórházak megint kapacitásaik határán vannak, a fertőzés terjedésének üteme pedig, az óvintézkedések ellenére, minden korábbinál magasabb, ami óriási terhet ró a brit gazdaságra.