Közélet

Állásajánlatot kapott Angela Merkel New Yorkból

Az ENSZ berkeiből származó sajtóértesülések szerint António Guterres, a világszervezet fititkára egy volt állam- és kormányfőkből álló magas rangú tanácsadó testület vezetésére kérte fel Angela Merkel volt német kancellárt. A testület olyan közérdekű területekkel foglalkozna és tenne megoldási javaslatokat, amelyek az egész emberiség javát szolgálják. Ilyen például az ózonréteg elvékonyodása, vagy olyan nemzetközileg érvényes szabályozások, mint a repülésbiztonság, illetve a

A Guterres által létrehozni kívánt tanácsadói testület második főtitkári mandátumának egyik legfontosabb reformprojektje.

Guterres szerint a koronavírus-járvány nagy hiányosságokat tárt fel a nemzetközi együttműködésben. A tanácsadó testületnek az lenne a feladata, hogy impulzusokat adjon a világkereskedelem gyakorlatának és elveinek megújításához. ENSZ-források szerint mindazonáltal csekély a valószínűsége annak, hogy Merkel elfogadja a Guterrestől levélben érkezett felkérést. A volt kancellár egyelőre nem válaszolt az ajánlatra.

A 67 éves német politikus nem indult újra a szeptemberi németországi parlamenti választásokon, 16 évi kancellárság után év végén visszavonult az országos politikától.

 

Németország állásajánlat António Guterres ENSZ Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek