Fontos határidő, több százezer autós érintett: január 31. hétfő éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya-matricák. A mentességek és a nagycsaládos kedvezmények megújításának szintén 2022. január 31. a határideje – emelte ki a https://e-autopalyamatrica.hu/ portál.

Nem mindegy, hol vesszük meg az új matricát: a fenti weboldal az egyetlen online felület,

ahol az autósok a matrica mellé 6 hónapos baleset-biztosítást igényelhetnek.

A felhasználók bankkártyával és átutalással is fizethetnek a matricákért, akár regisztráció nélkül is vásárolhatnak mindössze néhány perc alatt, a visszaigazolást pedig e-mailben és SMS-ben is megkapják, illetve naprakész információkat kapnak az e-matrica-rendszer változásairól.

Mit tehetünk, ha elfelejtettük megvásárolni az autópálya-matricát?

1 órás türelmi időt kapnak az autósok

A jóhiszemű felhasználókat védő intézkedés lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után vásárolják meg a pályamatricát: mentesülnek a büntetés alól, ha a megfelelő matricát a díjköteles útra hajtást követő 1 órán belül megveszik.

Büntetés esetén három lehetséges megoldás adódik

Ha mégis pótdíjat szabtak ki ránk, három lehetőség is adódik: az elsőnek az a lényege, hogy az érintett jármű üzembentartója egyéves országos e-matrica megvásárlásával kiválthatja a jogosulatlan úthasználat időpontja és az e-matrica megvásárlása között keletkezett, akár az összes tárgyéven belüli pótdíjas esetét. Ezzel a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül lehet élni.

A másik lehetőség a pótdíjamnesztia: 

a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó – a kérelme benyújtásától számítva – 180 napra visszamenőleg kérelmezheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen. Ennek összege 6 db alappótdíj összegének felel meg.

Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A harmadik lehetőség a pótdíjmaximálás: akkor segít leginkább, ha abban a tudatban használtuk a fizetős utakat, hogy van érvényes matricánkl, és csak az első büntetés megérkeztekor derül ki, hogy még sincs. Amennyiben kettőnél több büntetést kaptunk, személyesen vagy írásban kérhetjük a pótdíjak maximálását, kérelmünk pozitív elbírálása esetén pedig legfeljebb két büntetést kell kifizetnünk.

További információk a  https://e-autopalyamatrica.hu/ oldalon érhetők el.