A jegybankon kívül Kazahsztánban csütörtökre felfüggesztették az összes pénzügyi intézmény működését és nem nyitnak ki a tőzsdék sem 

jelentette be hajnalban a kazah jegybank szóvivője.

Azt mondta, hogy a pénzügyi piacszabályozó ügynökség és a kazah nemzeti bank, tekintettel a bűnüldöző szervek terrorizmusellenes műveleteire, az internetkapcsolat átmeneti fennakadásaira, továbbá a pénzügyi szervezetek alkalmazottainak és a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők egészségére és életére, a pénzügyi intézmények működését ideiglenesen beszüntette.

Fotó: Shutterstock

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Kazahsztánban az autók egy jelentős része LPG-vel működik.

Leszámolt a rendőrség a tüntetőkkel

A rendőrség több tucat rendbontót ölt meg csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban.

Reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntetnek a kormány ellen. A helyszínen lövések hallatszanak. A belügyminisztérium közlése szerint az összecsapásokban a biztonsági erők legalább nyolc tagja életét vesztette, és 317-en megsebesültek.