Önkéntesek gyakorlatoznak Ukrajnában, a népfelkelő hadsereg tagjai a diplomáciai csúcstalálkozók közepette is folytatják felkészülésüket arra az esetre, ha Oroszország inváziót hajt végre országuk ellen – számolt be róla a Euronews oldala.

Az önkéntesek szeretnék megvédeni országukat egy esetleges támadás során.

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Fontos, hogy megvédjük magunkat: 8 éve tart a háború. Úgy gondolom, mindenkinek képesnek kellene lennie arra, hogy legalább egy fegyvert kezeljen. A NATO-országok nem fognak harcolni értünk. Ez teljesen világos. Úgyhogy rajtunk múlik, hogy készek vagyunk-e megvédeni magunkat

– nyilatkozta az Vlasz Goncsauk önkéntes.

Nem tudjuk, hogy lesz-e új offenzíva, vagy sem. De természetesen a fenyegetés valós

– egészítette ki Jaroszlav Moedryk önkéntes.

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Miközben a sereg felkészül, a fővárosban is rendbehozzák a régi légópincéket. Több ezer ilyen található épületek alatt és metróállomásoknál. Az óvóhelyek többségét a hidegháború idején építették.

2014 óta, a Krím annektálása és a keleti háború után felújítottuk a pincéket. Vécépapír, szellőztetők, gyertyák, szappan is van itt. 68 ember fér el ebben a bunkerben – ismertette Igor Overcsuk bunkerfelügyelő.

Ukrajna, és a nyugati országok hetek óta attól tartanak, hogy Oroszország katonai akcióra készül 2022 első felében Ukrajna ellen. Bár az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország tárgyalt az ukrán helyzetről Genfben, egyelőre messze még a megállapodás.

Nemcsak az ukránok kezdék meg a felkészülést egy esetleges konfliktusra. Az Európai Uniós országok kormányai várhatóan még ezen a héten megkezdik a több tagállam elleni kibertámadások nagyszabású szimulációját.