Kutatók Dél-Franciaországban a koronavírus újabb variánsának megjelenésére figyelmeztettek. A koronavírus B.1.640.2 jelzésű változatát a francia IHU Méditerranée Infection intézet kutatói azonosították először – írja a Business Insider.

Az egyelőre 

12 új fertőzött Kamerunhoz köthető és Marseille környékén található a jelentések szerint. Az új változatot azonosító intézetről a sajtóban IHU-variánsnak nevezett vírusnak 46 mutációja van, ez több, mint amit az omikronnál tapasztaltak. 

Mint azt az epidemiológus Eric Feigl-Ding a Twitteren kifejtette, új változatok folyamatosan jelennek meg, a problémát azok elszaporodása okozhatja.

Fotó: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Az IHU-variáns jelenlétét egyelőre Franciaországon kívül nem jelezték, és talán az is könnyebbséget jelenthet, hogy a PCR-teszt alapos elemzésével is azonosítható, nincs szükség a vírus teljes genomiális szekvenciálásának végrehajtásához a mutáció felismeréséhez. Aggodalomra adhat azonban okot, hogy 

a térségben a kórházi kezelésre, intenzív ellátásra szoruló fertőzöttek és halálozások száma meredekebben emelkedik, mint az ország egészében, noha a fertőzöttek száma hasonló.

Egyelőre nem tudni, hogy ez az új koronavírus-variáns miatt van-e, hiszen egyes források szerint a térségben még mindig a delta-változat dominál, szemben az ország nagy részével, ahol az omikron-variáns átvette az uralmat. Az új Covid-mutáció egyelőre nem került fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalomra okot vírusvariánsokat felsoroló listájára sem.

Az IHU-variáns megjelenése tehát egyelőre nem ad okot a pánikra, hiszen szakértők szerint a viharos sebességgel terjedő omikron és az eredeti vírusnál szintén kétszer gyorsabban terjedő deltával szemben nem valószínű, hogy dominánssá tud válni.

A Covid-tünetek az új vírusváltozat esetében nem ismertek még, ugyanakkor egyes adatok szerint az omikron-variáns a tüdőt kevésbé támadja, mint a delta-variáns vagy az eredeti vírus, így annak az esetében a Covid légzési tünetei enyhébbek lehetnek. Ez azonban semmiképp sem adhat okot a megnyugvásra, ugyanis az omikron-hullám kapcsán került eddig a legtöbb gyerek kórházba. Franciaország a koronavírus miatt hétfőtől vezetett be szigorúbb korlátozásokat.