A moziélmény egyik fontos eleme a film közben elfogyasztott popcorn vagy egyéb rágcsálnivaló, ugyanakkor sokan gyűlölik az ezzel járó zajokat. Franciaországban a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezése céljából egy időre az állam eldönti a két tábor közötti vitát. A hétfőtől életbe lépő intézkedések értelmében ugyanis legalább három hétig tilos lesz enni és inni nemcsak a mozikban, de  a színházakban, sportcsarnokokban és a tömegközlekedésen is – írja az Euronews.

Mindez újabb csapásként éri a mozik üzemeltetőit, akik szeretnék visszacsalogatni a járvány alatt otthoni filmezésre berendezkedett közönségüket. 

Noha az újranyitás óta a filmszínházak 96 millió jegyet adtak el Franciaországban, ez 55 százalékkal alacsonyabb a 2019-es évinél.

A francia mozik 70 százalékát étellel és itallal kiszolgáló Benoit Ciné Distributiont így egyszerre árasztották el rendelések és azok elhalasztásai is az év utolsó hetében, miután a Pókember legújabb inkarnációja és az új Mátrix film is sokakat vonzhat.

A lépésektől a kormány azt reméli, hogy azok sikeresen állítják meg az omikron variáns terjedését, anélkül, hogy veszélybe sodornák a járvány okozta válságból történő gazdasági kilábalást az áprilisi elnökválasztás előtt.

Fotó: CAROLINE SEIDEL / AFP

Az újabb korlátozások értelmében a tömegek számát is limitálni fogják, így beltéren legfeljebb 2 ezer, a szabad levegőn pedig maximum 5 ezer ember gyűlhet egyszerre össze, azonban ezek 

az intézkedések a kampányhoz kapcsolódó politikai gyűlésekre nem vonatkoznak. 

Ez számos zenész haragját is kiváltotta. Többen felvetették azt is, hogy koncertjeiket politikai rendezvénnyé minősítik.

Az intézkedések kapcsán ugyanakkor néhány mozi üzemeltetője képes megtalálni a pozitívumokat, így a kisebb művészmozik számára talán a hatás kevésbé lesz súlyos és a közönség azon része is bátrabban látogathat a filmszínházakba, akiket zavar a popcorn ropogása. Szemben a multiplexekkel, a kisebb mozik költségvetésének is valószínűleg kevésbé fontos része a rágcsákon elérhető haszon. A közönség az Euronews tudósítása szerint belátja az intézkedések szükségességét, ugyanakkor azok logikáját már nem képes követni, lévén az éttermek nyitva maradhatnak.

Franciaországban a járvány kezdete óta több mint 123 ezer ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés következtében és az omikron villámgyors terjedése miatt a fertőzöttek száma rekordokat dönt és a kórházak is ismét kezdenek megtelni. Ugyanakkor 

egészségügyi szakértők szerint a bejelentett korlátozásoknál jóval szigorúbb lépésekre lenne szükség, 

például az iskolák és az üzletek újabb bezárására.