Hétfőn, majd' két év után Ausztrália teljesen megnyitotta a határait a külföldiek előtt. A szigetországba már első nap is több mint 50 nemzetközi járat érkezését várják, és a turizmus gyors fellendülésére számítanak a járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásával. Ausztrália már novemberben lépéseket tett az egyik legnagyobb iparágának, az idegenfogalomnak az újraindítása érdekében: engedélyt adott a képzett vendégmunkásoknak, a külföldi vendégdiákoknak, valamint a hátizsákos turistáknak a belépésre, amennyiben igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni oltást. Bár Ausztrália Szputnyik V vakcinát nem használta az oltási kampányában, mégis elismeri az orosz gyártmányú oltást kapottak védettségi igazolását

Már nem kell karanténba vonulniuk az Ausztráliába utazóknak

A február első hetében bejelentett újabb enyhítések értelmében a külföldieknek, ha legalább kétszer be lettek oltva valamelyik koronavírus elleni vakcinával, már nem kell karanténba vonulniuk, érkezzenek bárhonnan, bármilyen céllal a szigetországba. Az enyhítésnek nem mindenki örül maradéktalanul, hiszen az ausztrál szövetségi államok közötti utazást korlátozó szabályokat még nem módosították: az országon belül csak azok az ausztrál állampolgárok mozoghatnak szabadon, karantén-kötelezettség nélkül, akik a koronavírus-elleni megerősítő oltást is felvették már.

Ausztrália még 2020 márciusában zárt le hermetikusan a határait, és még a saját állampolgárainak is megtiltotta a belépést.

A Qantas ausztrál légitársaság járataira már a nyitás hetében 14 000 külföldi turista foglalt jegyet. A határnyitás a legegyértelműbb jele annak, hogy a kormány átváltott a korábbi nagyon szigorú járványügyi intézkedésekről arra a szemléletmódra, miszerint együtt kell élni a vírussal, és a megoldás a halálesetek, súlyos megbetegedések elkerülésére a lakosság minél nagyobb arányú beoltása 

– írta a Reuters hírügynökség.

A járvány kezdete óta 2,7 millió megfertőződés történt az országban, de ennek zöme azóta, hogy november végén Ausztráliában is megjelent az omikron vírusvariáns. A 94 százalékos átoltottság miatt a halálesetek száma ötezer alatt maradt, ami töredéke annak, ami sok más fejlett országban történt lakosságarányosan. A nagyarányú átoltottság ellenére számos tüntetés volt az országban az oltási kötelezettség miatt.

Két hete tartanak a wellingtoni parlament előtt zajló tüntetések.Fotó: George Heard / AFP

Új-Zéland is az újranyitást tervezi az omikron-járvány lecsengése után

Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy Új-Zéland feloldja a koronavírus miatt bevezetett oltási kötelezettséget és a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat az omikron-járvány lecsengésével, miközben a parlament épületét elfoglaló tüntetők ismét összecsaptak a rendőrséggel. 

A kanadai kamionosok tüntetésén felbuzdulva több ezer új-zélandi két héten keresztül teherautókkal, személygépkocsikkal és motorkerékpárokkal bénította meg a közlekedést a fővárosban, Wellingtonban, nyomást gyakorolva ezáltal a kormányra, hogy törölje a vakcinázási kötelezettséget. A tüntetés a kötelező oltás elleni tiltakozásként indult, majd az új-zélandi kormány elleni tüntetéssé nőtte ki magát. Hétfőn nyolc embert tartóztattak le rendbontás és akadályoztatás miatt, néhány rendőrt pedig szeméttel dobáltak meg.

Ardern nem árulta el a konkrét dátumot, de várhatóan az omikron-járvány tetőzése után – ami március közepére-végére várható – oldja fel a kormány a korlátozásokat.

Mindannyian vissza szeretnénk térni a járvány előtti életünkhöz. És valószínűleg erre hamarabb sor kerülhet, mint gondoltuk

 – mondta Ardern.

Új-Zéland a világjárvány kezdete óta mintegy 16 000 koronavírusos megbetegedést és 53 halálesetet jelentett, ami világviszonylatban viszonylag kevés, ugyanakkor az omikron variáns okozta járvány miatt az új fertőzések hétnapos átlaga már több mint napi 1600 esetet mutat. Az oltásra jogosultak 94 százaléka van beoltva Új-Zélandon.

A korlátozások akkor enyhülnek, ha a vírus már nem veszélyezteti több ezer ember életét, és nem akkor, amikor a tüntetők követelik – zárta gondolatait Ardern.