Jens Stoltenberg NATO-főtitkár lesz a norvég új jegybank vezetője – közölte a kormány pénteken, annak ellenére, hogy az ellenzék aggodalmát fejezte ki, hogy a volt miniszterelnök kinevezése meggyengítheti a norvégi jegybank függetlenségét.

A Reuters beszámolója szerint Stoltenberg azt mondta, hogy a NATO-nál kitölti a mandátumát, amely szeptember 30-ig tart. A norvég jegybank külön közölte, hogy az új vezető várhatóan idén december 1-jén vagy annak környékén veszi át a hivatalt.

Stoltenberg feladata lesz a kamatlábak meghatározása és a pénzügyi stabilitás kezelése, valamint a norvég állami vagyonalap felügyelete, amely a világ legnagyobb 1400 milliárd dolláros vagyonával. 

Fotó: JOHN THYS / AFP

Aggódtam, hogy megtaláljuk Norvégia legjobb jegybankelnökét, és most meg vagyok arról győződve, hogy Jens Stoltenberg a legjobb jelölt

– nyilatkozta Trygve Slagsvold Vedum pénzügyminiszter.

A hírügynökség emlékeztet, hogy 

Stoltenberg  kinevezés véget vet minden olyan spekulációnak, miszerint maradna a élén, így komolyan meg kell kezdeni az utód keresését az észak-atlanti szövetség vezetőinek a júniusi találkozójukig.

A NATO jelenleg középpontjában áll a nyugat és Oroszország közötti Ukrajnával kapcsolatos feszültségeknek. Moszkva csapatokat vont össze az ukrán határhoz, illetve az orosz vezetés biztosítékot akar annak érdekében, hogy az észak-atlanti szövetség soha nem veszi fel Ukrajnát tagjai közé.