Rendkívüli ülést tartott helyi idő szerint hétfő este az ENSZ Biztonsági Tanácsa, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista régiók függetlenségét, és elrendelte, hogy orosz fegyveres erők biztosítsák a békét a két népköztársaság területén – jelentette helyi idő szerint hétfő este az amerikai sajtó.

A találkozót Ukrajna, az Egyesült Államok, Mexikó és öt európai ország kérésére hívták össze. Kijev azért kérte a sürgős találkozót, mert Putyin tettei sértik Ukrajna szuverenitását és területi integritását, az ENSZ Alapokmányát és az ENSZ Közgyűlésének 2014-es határozatát.

Az ülést azt követően hívták össze, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista régiók függetlenségét, és elrendelte, hogy orosz fegyveres erők biztosítsák a békét a két népköztársaság területén. Fotó: Jason Szenes / MTI

A Biztonsági Tanácsnak követelnie kell Oroszországtól, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna, az ENSZ tagállamának szuverenitását és területi integritását

 – mondta hétfőn Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A diplomata szerint Moszkva mai lépése a minszki megállapodások teljes elutasítását jelenti. Thomas-Greenfield továbbá azzal vádolta Oroszországot, hogy ürügyet teremt a háborúhoz.

Rosemary DiCarlo főtitkárhelyettes az ülés megnyitóján azt mondta, hogy a konfliktus súlyosbodásának veszélye valós, és mindenáron meg kell akadályozni – írja az Axios. A Kínát képviselő Zhang Jun úgy nyilatkozott, hogy minden érintett félnek önmérsékletet kell tanúsítania, és kerülnie kell minden olyan lépést, amely feszültséget szítana. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb közleményében megerősítette, hogy az amerikai nagykövetség jelenleg a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában szolgálatot teljesítő munkatársai biztonsági okok miatt Lengyelországban töltik az éjszakát. A külügyminiszter ismét felhívta a figyelmet, hogy az amerikai állampolgároknak azonnal el kellene hagyniuk Ukrajnát.

A biztonsági helyzet Ukrajnában továbbra is kiszámíthatatlan, és rövid időn belül romolhat

– tette hozzá. A politikus szerint elképzelhető, hogy egy esetleges orosz katonai művelet miatt korlátozni fogják a kereskedelmi légi közlekedést.

Begördültek az első orosz tankok Ukrajnába

Elkezdődött az orosz invázió – jelentette be a brit egészségügyi miniszter kedd reggel