Összefüggést észleltek orvosok a koronavírus-járvány korai szakaszában a Covid–19-fertőzés és a cukorbetegség között. Arra jutottak, hogy a Covid a diabéteszes betegek tüneteit felerősítette, a nem cukorbetegeknél pedig újonnan észlelték a betegséget – írja a New Atlas.

A tanulmány azt az eredményt hozta, hogy nagyobb arányban alakult ki újonnan diagnosztizált diabétesz a Covid-fertőzöttek körében. A jelenséget a felnőtteknél és gyerekeknél külön is megfigyelték, de a kutatók nem jutottak érdemi eredményre azzal kapcsolatban, hogy a Covid–19 hatására kialakulhat-e újfajta cukorbetegség.

Fotó: NOBEASTSOFIERCE/SCIENCE PHOTO LI / AFP

A Massachusetts General Hospital Harvard Medical School kutatói több száz koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő beteget vizsgáltak meg. Az esetek között 78 volt olyan, aki bár alapból nem volt cukorbeteg, de a kórházba kerüléskor a fertőzés mellett diabéteszes tünetek is jelentkeztek. A demográfiai folyamatok vizsgálatakor arra jutottak, hogy a Covidhoz kapcsolódó cukorbetegség nagyobb valószínűséggel alakul ki a fiatal, korlátozott angol nyelvtudással és kevésbé jó egészségbiztosítással rendelkező betegeknél.

A kutatók ezek alapján azt feltételezik, hogy a Covid–19 nem feltétlenül vonja maga után a cukorbetegséget. Sok esetben nem világos, hogy a diabétesz a koronavírus-fertőzéssel párhuzamosan jelent meg, vagy már eleve magas volt a vércukorszint, és a Covid csak felerősítette a diagnózist.

A tanulmány egy másik megfigyelése szerint a Covid-fertőzést követő egy évben szinte valamennyi újonnan diagnosztizált cukorbetegség elmúlt, mindössze 7,8 százalékuknál volt szükség inzulinos kezelésre.

Ez arra enged következtetni, hogy a koronavírus-fertőzés mellett kialakuló cukorbetegség átmeneti állapot, amit a Covid által okozott akut stressz válthat ki

– mondta Sara Cromer, a tanulmány vezető szerzője.

Ez az átmeneti jelleg megerősíti azt a feltételezést, hogy a vírus közvetlenül nem károsítja az inzulintermelő béta-sejteket. Valószínűbb, hogy az újonnan kialakult diabétesz a stressz okozta magas vércukorszin (stressz-hiperglikémia) következménye.

A kutatók megjegyzik, hogy a tanulmány nem nyújt végleges választ a Covid-fertőzéssel összefüggő cukorbetegség rejtélyére. Több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megértsék, a koronavírus-fertőzés hogyan váltja ki közvetlenül az akut magas vércukorszintet.