Második napja tombol a háború Ukrajnában, amely már csütörtökön is rengeteg áldozatot szedett, de pénteken tovább folytatódtak a harcok. Bár egyelőre még senki sem tudja, mikor és hogyan lesz vége a háborúnak, a Sky News brit hírportál összegyűjtött négy leheteséges forgatókönyvet arról, hogyan végződhet ez a véres konfliktus. 

Deborah Haynes szerint a pakliban benne van természetesen Vlagyimir Putyin orosz elnök elsöprő győzelme, de meglepetésre az sem teljesen kizárható, hogy végül a jóval kisebb haderővel rendelkező és egyelőre foggal-körömmel védekező ukránok kerüljenek ki nyertesként a konfliktusból. 

Fotó: Emilio Morenatti

Túlerőben a támadók

Az ukrán egységek ugyanis még az oroszokat is meglepték szívósságukkal, vagy elszántságukkal: nem egy helyszínen például inkább feláldozták magukat a katonák, sem mint a megadást válasszák. Pedig az orosz média már csütörtökön is azt harsogta, hogy az ukrán védők sorra teszik le a fegyvert. Nos, a valóságtól ez messze áll és egyelőre nem sikerült olyan áttörést elérnie az irtózatos orosz hadigépezetnek, amellyel végleg térdre kényszerítették volna Ukrajnát. 

Ennek ellenére azonban az esélyek mégis Moszkva oldalán állnak, hiszen olyan mértékű technológiai és számbeli túlerőben vannak az orosz egységek, amelyeket nehéz ellenpontozni hősködéssel. Kijev veszélyben van és délen, illetve keleten folyamatosan nyomulnak előre az orosz páncélosok. 

Fotó: NurPhoto

A fő kérdés most: mi lesz a vége?

Több lehetséges forgatókönyv is lehet a konfliktus lezárására, a Sky News ezeket gyűjtötte össze. 

1. Putyin elsöprő győzelme: ukrán bábállam

Talán nem meglepő, de Vlagyimir Putyin a legtöbb szakértő szerint - ha nem történik valami jelentős változás - győzelmet arat. Megbuktatja a megválasztott ukrán kormányt és Kijevbe a saját maga által mozgatott bábkormányt ültet. Ez a rezsim pedig villámgyorsan visszakormányozza az és a felé haladó Ukrajnát a nagy medve fojtó ölelésébe. Ez természetesen több millió embert kényszerítene hazája elhagyására, de Moszkva nem valószínű, hogy hiányolná őket. 

2. Kettéosztott, haldokló Ukrajna

A második forgatókönyv is Putyin győzelmével számol, de a kemény ukrán ellenállás miatt Oroszország képtelen lesz elfoglalni az egész országot. Helyette megelégszik azzal, hogy jelentős területeket szakít le Ukrajna keleti és déli részéből, elfoglalva a teljes fekete-tengeri partvidéket és létrehozva egy szárazföldi összeköttetést a Krímmel. Ezzel elvágná Ukrajnát a tengeri kereskedelmi útvonalaktól és magára hagyna egy súlyos gazdasági válságba süllyedő, feltehetően belső válságokkal küszködő kijevi kormányzatot. 

3. Győznek az ellenállók

Bár Vlagyimir Putyin kijelentette, nem tervezi megszállni Ukrajnát, tekintve, hogy heteken keresztül azt is tagadta, hogy háborúra készülne, ezt nehéz elhinni neki. Ez esetben, egy megszállás elképesztő civil ellenállást váltana ki. Kijevben már így is ezreket fegyvereznek fel a katonák és a rendőrök, a 40 milliós országban pedig rengetegen ragadhatnak fegyvert az elnyomó orosz hadsereg ellen. Ukrajna hatalmas: megszállás alatt tartani ilyen körülmények között nemcsak az orosz hadsereget, de még a hátország gazdaságát is megroppantaná. Putyin végül a növekvő ellenállás miatt kénytelen lenne kivonulni Ukrajnából. 

4. Ukrajna rácáfol az esélyekre

A Sky News szerint a negyedik lehetséges forgatókönyv, hogy bármennyire is óriási az orosz hadsereg, Ukrajna végül mégis legyőzi az inváziós erőket. Kijev az elmúlt nyolc évben jelentős erőket fordított hadserege fejlesztésére, amely sokkal jobban képzett és felszerelt, mint valaha. Eddig sehol sem törtek meg jelentős mértékben, bár voltak veszteségeik, de az oroszoknak talán még jelentősebbek. Még a csütörtökön elfoglalt Hosztomelt repteret is sikeresen visszavették a támadóktól. Ez egy kulcsfontosságú pontja egyébként a háborúnak, innen ugyanis Oroszország légihidat alakíthatna ki, tömegével hordva Kijev mellé a hadifelszerelést.

Bármi is lesz a vége ennek a háborúnak, az már biztos: ahhoz az Európához, amelyben eddig éltünk, soha nem térhetünk vissza.