Joe Biden amerikai elnök szombaton egy több mint egyórás telefonbeszélgetés során figyelmeztette orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy a "súlyos és gyors következményei" lennének ha Moszkva megtámadja Ukrajnát.

Az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan reagálnak és súlyos, illetve gyors intézkedésekkel fognak reagálni  Oroszországgal szemben, ha ez utóbbi megtámadja Ukrajnát - idézte az amerikai vezetőt az AFP.

A telefonhívás nem vezetett "alapvető változáshoz" - mondta egy amerikai tisztviselő.

Az eszmecsere "professzionális és gazdag volt, és valamivel több mint egy órán át tartott. A dinamikában nem történt olyan alapvető változás, amit már néhány hete észleltünk" - mondta a névtelenséget kérő tisztviselő újságíróknak.

Joe Biden megerősítette, hogy a Fehér Ház szerint egy invázió "jelentős emberi szenvedést okozna, és meggyengítené Oroszország pozícióját". Az Egyesült Államok és szövetségesei, amelyek továbbra is készek a diplomáciai megoldásra, "ugyanúgy felkészültek más forgatókönyvekre is" - mondta Biden Vlagyimir Putyinnak.

Washington pénteken felvetette, hogy küszöbön állhat egy Ukrajna elleni támadás, amit a Kreml mestere. Vlagyimir Putin "provokatívnak" minősített. Putyin továbbra is kiáll azon álláspontja mellett, hogy a nyugat feszültségkeltése zajlik, senki nem akarja letámadni Ukrajnát.

Diplomáciai balett Moszkvában

Heves diplomáciai balett zajlott szombaton: Vlagyimir Putyin Joe Bidennel folytatott beszélgetése előtt Emmanuel Macron francia elnökkel beszélgetett. Emmanuel Macron francia államfő szombaton figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az őszinte párbeszéd összeegyeztethetetlen a katonai eszkalációval az ukrán határon – számolt be a párizsi elnöki hivatal a két vezető több mint másfél órás telefonbeszélgetését követően. A megbeszélés során mindketten jelezték: szeretnék folytatni a párbeszédet a minszki egyezmények végrehajtásának lehetőségeiről, a Donyec-medencéről, valamint az európai biztonság és stabilitás feltételeiről.

A telefonbeszélgetés során Putyin semmi olyasmit nem mondott, ami arra utalna, hogy Ukrajna megtámadására készül – állította a párizsi elnöki hivatal egyik munkatársa.

A helyzet kiéleződése miatt folyamatosak a magas szintű diplomáciai egyeztetések a kérdésben. Szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel egyeztetett telefonon, és Joe Biden amerikai elnök is tárgyalásba kezdett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrán válságról. Emellett Macron a nap folyamán még Olaf Scholz német kancellárral, Bidennel, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is megbeszélést folytat.

Menekül Európa

Mindeközben egyre-másra érkeznek a figyelmeztetések: az európai államok külügyminisztériumai sürgetik állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát. Attól tartanak, hogy a diplomáciai erőfeszítések ellenére is háborús konfliktus alakulhat ki Oroszország és Ukrajna között.

Amerikai hisztériakeltés

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a "tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést" Joe Biden amerikai vezetővel folytatott szombati telefonbeszélgetésében. Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet.  "Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának" - emlékeztetett. Usakov hangsúlyozta: a vezetők ennek ellenére megállapodtak abban, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot. Putyin azt is jelezte Bidennek, hogy az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait, és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.

Felesleges pánik

Volodimir Zelenszkij vidéki útján szombaton arról beszélt, túl sok az olyan washingtoni bejelentés, amerikai híradás, amelyek azonnali, átfogó, totális háborút vetítenek elő Oroszország részéről. Az ellenségünk legjobb barátja most az, ha az országban pánik tör ki. És ezek az információk csak a pánikhoz járulnak hozzá, egyáltalán nem segítenek

– fogalmazott az ukrán elnök, hozzátéve, hogy tisztában van a kockázatokkal, és azzal is, hogy az orosz csapatok ott vannak a határ túloldalán, de a feszültséget csak diplomáciai úton lehet csökkenteni.