További 120 lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben Magyarország, melyek fele kárpátaljai, másik fele más ukrajnai kórházakba kerül – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn reggel.

Szijjártó brüsszeli útja előtt jelentkezett be élőben közösségi oldalán, és elmondta, hogy a gépeket – ahogy a korábbi, ugyanilyen nagyságú segítség esetében is – az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével juttatják el a kórházakba.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A külügyminiszter brüsszeli útjáról azt mondta, hogy az uniós tanács ülésén vesz részt, ahol a kelet-európai térségben kialakult feszültségek lesznek napirenden.

Magyarországnak érdeke a béke, ezért elvárjuk azt, hogy a világpolitika nagy szereplői tovább folytassák azt a magas szintű párbeszédet, amely az egyetlen reményt jelenti a békés megoldás irányába

– hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy

bár tudjuk, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatai is feszültséggel terheltek, Ukrajnában sorozatosan megsértik a magyar nemzeti közösség jogait, ennek ellenére Magyarország mindig is kiállt Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

– mondta Szijjártó, aki kiemelte, hogy mindig segítettünk az ukránoknak, ha bajban voltak vagy ha szükségük volt valamilyen támogatásra, segítségre a világjárvány elleni küzdelemben. Így van ez most is.