Összecsapott a rendőrség a tüntetőkkel Ottawában, miután véget ért a kötelező oltás elleni tüntetés – írja a BBC. Az akció pénteken kora reggel kezdődött Ottawa belvárosában, eddig 15 letartóztatás történt.

A rendőrség azzal vádolja a tüntetőket, hogy gyerekeket használtak védőpajzsként a rendőrsor és a tüntető tömeg között.

A rendőri akcióra azt követően került sor, hogy a kormány a vészhelyzeti törvényre hivatkozva kezdeményezte a három hete tartó tüntetés leverését.

A tüntetők egy csoportja ennek ellenére a városban maradt, dacolva a távozásra vonatkozó felszólítással. Mindeközben az ottawai rendőrség közel 100 rendőrségi ellenőrzőpontot állított fel a tüntetés fő helyszíne, illetve a városközpont egyik üzleti és lakórésze környékén, hogy megakadályozza további tüntetők bejutását a területre.

Bárki, aki a tiltakozás helyszínén belül tartózkodik, letartóztatható

– írta az ottawai rendőrség a Twitteren. 

A kanadai rendőrség csütörtökön nagyszabású akcióba kezdett a főváros életét három hete megbénító tüntetés leverése érdekében, többeket letartóztattak. Fotó: Dave Chan / AFP

A pénteki nap folyamán a kamionos konvoj két vezetőjét beidézték a bíróságra: Tamara Lich és Chris Barber ellen rongálás miatt emeltek vádat, emellett Barbernek akadályoztatás vádjával is szembe kell néznie.

A kanadai alsóház és szenátus lemondta pénteki ülését a parlament épületei körüli rendőri intézkedések miatt. 

A parlamenti képviselők az eddig nem alkalmazott vészhelyzeti törvény alkalmazását vitatták volna meg.

Az ottawai lakosok szerint a rendőrség nem tett eleget a tüntetés felszámolása érdekében, amely a parlament környékén megbénította az életet, és a helyi vállalkozások életét is kedvezőtlenül érintette. A rendőrfőnök a hét elején mondott le a tüntetés nem megfelelő módon való kezelése miatt.