Már hároméves kortól engedélyezték a koronavírus elleni oltást Hongkongban, így a kisgyermekes szülők a héten megrohamozták az oltópontokat – számolt be róla a Reuters.

A kormány döntése értelmében február 15-től a 3 évesnél idősebbek a kínai Sinovac vancináját kaphatják, az 5 évesnél idősebbek pedig a Pfizer/BioNTech oltóanyagát is.

A gyors intézkedésekre azért volt szükség, mert a kínai területnek számító városban február elseje óta hatvanszorosára nőtt a fertőzöttek száma, ami túlterhelte a helyi egészségügyet. Ráadásul az elmúlt héten egy 3 és egy 4 éves gyermek is életet vesztette a koronavírus miatt. A hatóságok közölték, hogy lesújtotta őket a két tragédia, és segítséget nyújtanak a gyermekek családjának.

Fotó: Anthony Kwan

Péntek reggel a város északi, Új Területek körzetében hosszú sorok kígyóztak az oltópontoknál, a szülők és a gyerekek az esős és szeles idő ellenére várakoztak az oltásra.

Rendkívül aggódtam, amikor hallottam a hírt, hogy egy 3 és egy 4 éves gyermek meghalt a Covid miatt. Ezért azonnal foglaltam időpontot, amint lehetett

– nyilatkozta a kórház előtt várakozó Joki Csang, akinek egy három- és egy ötéves kisfia van.

Akkora a roham a gyermekek beoltása miatt, hogy az oltópontok túlzsúfoltak lettek, ezrek állnak sorban, és többórás várakozás előzi meg azt, hogy valaki hozzájusson a vakcinához.

Kína elnöke, Hszi Csin-ping a héten felhívta a hongkongi vezetők figyelmét arra, hogy a járvány megfékezése a legfontosabb prioritás, a kormány kiemelten támogatja Hongkongot a tesztelésben és a karanténlétesítmények felépítésében.

Eddig a város 7,4 milliós lakosságának 85 százaléka kapott legalább egy oltást, azonban a 80 évnél idősebbek 60 százaléka még mindig oltatlan.

A 3 és 11 éves kor közötti gyermekek 12 százaléka kapott oltást a kormány adatai alapján, azonban a mostani akció után ez az arány várhatóan nagyot javul.

A hongkongi egészségügyi hatóságok az időseket és a kisgyermekeket egyaránt kiemelt kockázatúnak minősítették, számukra külön oltásösztönző akciókat szerveznek.

A helyi szabályozás szerint a pozitív tesztet produkáló csecsemőket és kisgyermekeket az elmúlt két évben elválasztottak a szüleiktől, ami sokak szerint megrázó és traumatikus élmény a szülő, de főleg a gyermek számára. Bár a szülők azt szorgalmazták, hogy a gyerekeket inkább az otthonukban különítsék el, mivel könnyebb lenne gondoskodni róluk, és érzelmileg sem lenne megterhelő, a kormány ebbe nem ment bele. Ugyanakkor azóta tett egy olyan engedményt, hogy a szülő elkísérheti gyermekét a karanténba.