Oroszország szombaton bejelentette, hogy kitiltja légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat.

A tranzitjáratokra is vonatkozó intézkedés válasz arra, hogy Varsó, Prága és Szófia pénteken lezárta légterét az orosz légitársaságok előtt.

Bulgária, Lengyelország és Csehország légi hatóságainak barátságtalan döntése miatt február 26-án, moszkvai idő szerint 15 órától Oroszország lezárja légterét az említett országok légitársaságai és/vagy az ezekben az országokban regisztrált légitársaságok előtt

– közölte az orosz légiforgalmi hatóság (Roszaviacija).

Fotó: AFP

Ugyanakkor lehetőség van mentességet szerezni a Roszaviacija és az orosz külügyminisztérium külön engedélye alapján.

Korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal lezárta légterét az Aeroflot orosz légitársaság járatai előtt.

Moldova már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek kezdetét követően teljesen lezárta légterét, és közölte, hogy az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják.

A globális légiközlekedési ágazatot is megviseli az ukrán konfliktus

Oroszország ukrajnai inváziója következtében az ukrán légtér lezárása csak az első lépés volt és túlmutat a civil forgalom ideiglenes felfüggesztésén. Ezzel párhuzamosan a légitársaságok, a lízingcégek és a repülőgépgyártók egyre növekvő kockázatokkal néznek szembe az Oroszországgal folytatott üzleti kapcsolatok terén is.

Észtország szombaton bejelentette, hogy rövidesen csatlakozik a légterüket az orosz repülőgépek elől lezáró országokhoz. Kaja Kallas kormányfő közösségi oldalán: "Lengyelország és Csehország már megtette ezt, és felszólítjuk az összes országát, hogy szintén tegye meg". A vonatkozó határozatot az észt hatóságok már előkészítették.

18:20 Észtország mellett Lettország és Szlovénia is kitiltotta a légteréből az orosz gépeket.