Egy orosz utasszállító repülőgép berepült Kanada légterébe, annak ellenére, hogy Kanada tiltja, hogy orosz gépek lépjenek be a területére – írta meg az FBC News.

A kanadai közlekedési minisztérium közölte, vizsgálatot indítanak az Aeroflot 111-es járatának ügyében, és „habozás nélkül megtesszük a megfelelő végrehajtási intézkedéseket”.

A Flight Aware repüléskövető webhely szerint 

a gép Moszkvába repült, miután vasárnap Miamiból elindult. 

A Canada légi irányítás megerősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy az Aeroflot valóban belépett a kanadai légtérbe. Az Aeroflot nem reagált a Reuters megkeresésére.

Fotó: Yuri KADOBNOV / AFP

Omar Alghabra kanadai közlekedési miniszter vasárnap bejelentette, hogy Kanada lezárja légterét az orosz repülőgépek előtt más országok hasonló intézkedései alapján.

Elszámoltatjuk Oroszországot az Ukrajna elleni nem kiprovokált támadásaiért

– írta a közlekedési miniszter Twitter-bejegyzésében.

Nagy-Britannia megtiltotta az Aeroflot belépését a brit légtérbe. Lengyelország és Csehország is azt közölte, hogy kitiltja az orosz légitársaságokat a légteréből, míg az IAG tulajdonában lévő British Airways és a Virgin Atlantic Ázsiába tartó járatai kikerülik az orosz légteret. Az Egyesült Államok azt mondta, fontolgatja a hasonló intézkedést, de még nem hozott végleges döntést – közölték amerikai tisztviselők. 

Oroszország szombaton bejelentette, hogy kitiltja légteréből a lengyel, a bolgár és a cseh légitársaságokat. A tranzitjáratokra is vonatkozó intézkedés válasz arra, hogy Varsó, Prága és Szófia pénteken lezárta légterét az orosz légitársaságok előtt.