Tajvan ötkarikás csapata bejelentette, ott lesz pekingi téli olimpia hivatalos megnyitó ünnepségén, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, hogy minden olimpián részt vevő országnak képviseltetnie kell magát a nyitó- és a záróünnepségen egyaránt – adta hírül a Reuters.

Tajvan korábban nem akart felvonulni a megnyitón. A szigetország attól félt, hogy Peking leminősítheti Tajvan státuszát azzal, hogy az ünnepségen a kínai vezetésű Hongkong sportolói mellett szerepelnek majd – osztotta meg félelmeit a Reutersnek egy héttel korábban egy magas rangú tajvani tisztviselő.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Tajvan, más néven Kínai Köztársaság, a Kínához közeli Tajvan-szigeten található szigetállam. Kína azonban soha nem ismerte el független államként, hanem saját részének tekinti. Emiatt sok ország szintén nem ismerte el az ország státuszát, míg mások, például az Amerikai Egyesült Államok, együttműködnek Tajvannal.

Az országnak nincsenek téli sporthagyományai, és még soha nem nyert érmet téli ötkarikás játékokon.

Pekingbe négy sportolót küld, ugyanannyit, amennyit az előző, 2018-as téli olimpiára. Nyári olimpiákról eddig 7 arany-, 11 ezüst- és 18 bronzérmet vihettek haza.

Tajvan pénteken jelentette be, hogy a csapat nem vesz részt a megnyitón, amit a koronavírus-járvány megfékezése miatt bevezetett szabályokkal és a törölt, valamint késői repülőjáratokkal indokolt, azonban nyilván a ki nem mondott politikai okok is sokat nyomtak a latban.

A Tajvani Olimpiai Bizottság hétfőn késő este közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden résztvevő küldöttséget felszólította arra, képviseltessék magukat az ötkarikás játékok nyitó- és záróceremóniáján egyaránt.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A közlemény arra nem tért ki, hogy az edzőkkel és stábtagokkal együtt 15 fős csapatból hányan lesznek majd ott a Madárfészek néven ismert Nemzeti Stadionban.

Tajvan a nemzetközi sporteseményeken, így az olimpiákon is „Kínai Tajpej” néven szerepel. Szerdán a kínai Tajvanügyi Hivatal a hivatalos „Kínai Tajpej” terminológia helyett a „Kína, Tajpej” elnevezéssel illette a tajvani csapatot.

Ez számos kritikát váltott ki tajvani részről, szerintük Kína szándékosan használta a helytelen megnevezést.

A járvány mellett a cenzúra is árnyékot vet a pekingi olimpiára

Nem a koronavírus-járvány az egyetlen nehézség a téli ötkarikás játékok résztvevői számára. Miközben a sportolók a világ minden részéről kezdenek megérkezni a pekingi téli olimpiai játékok helyszínére, a hatóságok igyekeznek elhallgattatni az aktivistákat és bezárni a kritikus közösségimédia-fiókokat.