A nyugati szövetségesek közös célja, hogy elkerüljék az ukrajnai válság eszkalálódását – hangsúlyozta Olaf Scholz német kancellár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. „Készek vagyunk komoly párbeszédre Oroszországgal európai biztonsági kérdésekről. A és az Egyesült Államok konkrét javaslatokat nyújtott át Oroszországnak. Most várjuk a választ” – idézte a szavait a CNN. A RIA hírügynökség moszkvai forrásokból egyébként úgy értesült, hogy Vlagyimir Putyin elnök elvben elfogadta a moszkvai külügyminisztérium által javasolt választ a nyugati biztonsági garanciákra, már csak a szöveget véglegesítik.

Olaf Scholz kijevi látogatásán. A német kancellár hétfőn az ukrán fővárosba utazott, ahonnan kedden Moszkvába megy tovább, abban bízva, hogy jelenléte enyhítheti az Ukrajna és Oroszország közötti feszültséget.Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Scholz a sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy

a válság katonai eszkalációja eseténkészen állunk széles körű és hatékony szankciókra a szövetségeseinkkel egyeztetve. Ha Oroszország ismét megsérti Ukrajna területi egységét, akkor tudjuk, hogy mit tegyünk

– hangsúlyozta. 

A kétórás tárgyalás során a német kancellár bejelentette, hogy Berlin 150 millió dolláros kölcsönt nyújt Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij pedig az elmúlt napok ellentmondó híreit tisztázandó megismételte, hogy Oroszország haragja és néhány nyugati ország szkepticizmusa ellenére Ukrajna célja változatlanul az, hogy a NATO tagja legyen. Figyelmeztette tárgyalópartnerét, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték „geopolitikai fegyver".

Az orosz inváziós veszély közepette egyébként jelentősen megcsappant Zelenszkij népszerűsége. Az MTI a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által január végén végzett közvélemény-kutatására hivatkozva jelentette, hogy a megkérdezetteknek csak a 30 százaléka szeretné, hogy az elnök másodszor is induljon az elnökválasztáson, és kevesebb mint 23 százalékuk szavazna rá. A többség nem nagyon bízik abban, hogy Zelenszkij képes biztosítani az ország stabilitását.

Putyin magasról tesz a szankciókra

Megugrott a földgáz ára Európában az éleződő ukrán konfliktus miatt, és több légitársaság is bejelentette, hogy elkerüli az ország légterét. Az esetleges szankciók egy csöppet sem izgatják Oroszországot.