Közélet

Zelenszkij: Ukrajna senkitől sem fél

Az ukrán elnök televíziós beszédében a béketárgyalások megcsáklyázásával vádolta Oroszországot kedden hajnalban.

Ukrajna elkötelezett a válsághelyzet békés, diplomáciai rendezése mellett, de nem hajlandó lemondani a területeiről – jelentette ki Volodimir Zelenszkij keddre virradóra. Az ukrán elnök televíziós beszédében kijelentette

nincs ok a kaotikus cselekvésre, az álmatlan éjszakára.

Zelenszkij közölte: "A saját földünkön vagyunk, nem félünk senkitől és semmitől, nem tartozunk senkinek semmivel, és nem is adunk senkinek semmit. Ebben biztosak vagyunk. Mert nem 2014 februárja van, hanem 2022 februárja. Más ország, más hadsereg, de ugyanaz a cél: a béke, Ukrajna békéje."

Az ukrán elnök videóüzenetében hangsúlyozta, hogy Oroszország azzal, hogy egyoldalúan elismerte a szakadár Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, megsértette Ukrajna szuverenitását és felrúgta a minszki egyezményt. Az pedig, hogy az orosz elnök "békefenntartókat" küld Kelet-Ukrajnába, sérti az ország területi egységét, egyúttal figyelmen kívül hagyja a normandiai keretek között hozott döntéseket. 

Zelenszkij kiemelte: e döntések következményeiért minden felelősség Oroszország politikai vezetését terheli, hozzá. Az ukrán elnök jelezte: egyértelmű és hatékony válaszlépéseket vár nyugati szövetségeseitől Oroszországgal szemben, és javaslatot tett egy ukrán-orosz-német-francia csúcstalálkozóra.

 

orosz-ukrán válság Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek