Egy Twitter-posztban fejtette ki a volt orosz külügyminiszter, hogy miért nem fog atomháborút indítani Vlagyimir Putyin – írja a Sky News. Andrej Kozirev szerint az orosz elnök „racionális” ember, és bár az ukrajnai invázió borzalmas, de „nem irracionális”.

Szerinte ennek három oka van:

  • Putyin nézete szerint Ukrajna nem igazi nemzet. „Ha Ukrajna kormányát nem lehet szép szóval függetleníteni a Nyugattól és ezzel egy időben Kreml-pártivá tenni, akkor rá kell kényszeríteni.”
  • A Kreml az elmúlt 20 évét azzal töltötte, hogy modernizálja a haderejét, ám az erre szánt pénz nagy részét ellopták, és a többi között jachtokra költötték, de Putyin katonai tanácsadói úgy érezték, ezt nem jelenthetik Putyinnak.
  • Az orosz vezetők saját propagandájukat is kezdték elhinni, miszerint a Nyugat gyenge, Joe Biden amerikai elnök pedig „szellemileg alkalmatlan” a vezetésre.

„A véleményem tehát, hogy Putyin egy racionális ember, és nem fog szándékosan atomháborút kirobbantani. Azért mondom, hogy szándékosan, mert az atomerőművek bombázásával nem szándékos atomkatasztrófát is előidézhet” – mondta Kozirev.