Az orosz–ukrán háború legfontosabb szombati eseményei

  • Újabb atomerőművet vehetnek be az oroszok
  • Az orosz hadsereg gyakorlatilag megsemmisítette Volnovahát
  • Rátámadtak a Sky News tudósítóira
  • Megkezdődött Mariupol kiürítése
  • Mély lehet az ára Vlagyimir Putyin háborújának
  • Humanitárius folyosót nyitnak az orosz csapatok Mariupolnál
  • Oroszország mellett tüntettek Szerbiában
  • Moszkva blokkolta a Facebookot
  • Blokád alá vonta az orosz haderő Mariupolt
  • A nagyon bóvli kategóriába sorolta Ukrajnát a Moody's
  • Svájc is húzott egyet az orosz szankciós övön
  • Az izraeli kormányfő Putyinnal tárgyalt Moszkvában

 

Eredményes volt az amerikai és az ukrán külügyminiszter tárgyalása

22:05 Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton a lengyel-ukrán határon találkozott, hogy Ukrajna nyugati támogatásáról és Oroszország nemzetközi elszigeteléséről tárgyaljanak az orosz-ukrán háború tizedik napján. A szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezett találkozóra egy határmenti sátorban került sor, amely mellett folyamatosan érkeztek Lengyelországba az ukrajnai menekültek, főleg nők és gyerekek, gurulós bőröndökkel és hátizsákokkal. Az amerikai és ukrán diplomácia vezetője a felfestett lengyel-ukrán határvonal mindkét oldalát meglátogatta.

Remélem, Ukrajna népe világosan látni fogja: vannak barátaink, akik a szó szoros értelmében mellettünk állnak 

– mondta az ukrán külügyminiszter.

A két miniszter tárgyalt Ukrajna fegyverekkel való ellátásáról, Oroszország nemzetközi elszigeteléséről, és az orosz gazdaság büntetőintézkedésekkel történő meggyengítéséről. Kijevnek különösen vadászrepülőgépekre és légvédelmi rendszerekre lenne szüksége. A tárgyalások harmadik fordulója várhatóan hétfőn folytatódik.

Kijev közelében bombáztak

21:53 Bomba robbant a Kijev szomszédságában fekvő Irpiny városában, amely stratégiai jelentőséggel bír a háborúban. Egy nő éppen a kutyáját menti, miután összeomlott körülöttük a híd.

Fotó: AFP

A cirkuszban találtak menedéket

21:26 Az egykor a vidámság színpadaként szolgáló állami cirkusz háborús óvóhellyé alakult. A földre terített pokrócokon húzzák meg magukat az emberek. Most is több ezren vannak menekülésben.

Gőzerővel dolgozik a román katasztrófavédelem is

21:17 A háború miatt Ukrajnából elmenekült család kisgyermekét tartja a kezében a romániai katasztrófavédelmi felügyelőség egyik dolgozója a Máramarossziget-Aknaszlatina határátkelő román oldalán.

Fotó: Kiss Gábor/MTI

Tömegek várnak a szabadulásra a kijevi vasútállomáson

21:11 Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a háború óta 1,2 millió ember hagyta el Ukrajnát, hogy menedéket találjon más országokban. 

Ártatlan nőkről, gyerekekről, férfiakról beszélünk, akiknek el kell menekülniük Putyin borzalmas háborúja elől, és azonnali segítségünkre van szükségük

– jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint ez a szám tovább fog növekedni.

Fotó: AFP

Az izraeli kormányfő Putyinnal tárgyalt Moszkvában

20:59 Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Izrael az elmúlt napokban már ajánlkozott békeközvetítőként Oroszország Ukrajna ellen február 24. óta tartó háborújában. Imran Hán pakisztáni kormányfő már régebben tervezett február 24-i látogatását nem számítva Bennett az első külföldi vezető, aki a háború kirobbanása óta Moszkvában tárgyalt az orosz elnökkel.

Sorra vonulnak ki a hírügynökségek Oroszországból, félnek a megtorlástól

20:36 A spanyol hírügynökség, a közszolgálati televízió és a rádió is felfüggeszti oroszországi tevékenységét. A döntést azzal az Oroszországban elfogadott új törvénnyel indokolták, amelynek alapján akár 15 éves szabadságvesztéssel büntethetők azok, akik a hatóságok megállapítása szerint hamis információkat terjesztenek az orosz haderő tevékenységéről.

Az Egyesült Királyság Oroszország elhagyására buzdítja állampolgárait

20:07 A brit kormány felhívása azokra az állampolgárokra vonatkozik, akiknek nincsen létfontosságú ügye Oroszországban. Közvetlen járatok ugyan nem indulnak, de Isztambulon vagy Dohán keresztül hazatérhetnek a britek. A hatóságok megkönnyítik az utazással kapcsolatos adminisztrációt, amit korábban a koronavírusjárvány miatt szigorítottak – közölte a BBC

Eddig kilenc ország majdnem 4900 állampolgárának segített Magyarország a hazatérésben 

19:09 Szijjártó azt írta, hogy Magyarország eddig kilenc ország majdnem 4900 állampolgárának segített hazajutni mintegy 28 mentesítő járattal.

 

Több száz civil áldozata lehet Ukrajnának az orosz invázió miatt

18:30 Legalább 351 civil meghalt Ukrajnában az orosz csapatok február 24-i megszállása óta, és további 707-en megsebesültek, bár a valós számok valószínűleg jelentősen magasabbak 

Rengetegen menekülnek el Ukrajnából

17: 40 Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint hamarosan meghaladhatja a 1,5 milliót az ukrajnai háború elől menekülők száma. 

Ez a leggyorsabban terjedő menekültválság, amelyet Európában a második világháború vége óta láttunk

 – mondta az UNHCR vezetője a Reuters hírügynökségnek. 

Fotó: Maciej Luczniewski/NurPhoto) (Photo by Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto /AFP

 

A Kreml szerint a nyugati világ viselkedik úgy, mint egy bandita

16:06 Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy 

a nyugat gazdasági banditizmust folytat Oroszország ellen, és Moszkva válaszolni fog. Nem részletezte, hogy milyen válasz lesz, de azt mondta, összhangban lesz az orosz érdekekkel.

Mindössze 400 embert sikerült evakuálni

15.15 A szombati, rövid ideig tartó tűzszünet alatt mindössze 400 embert evakuáltak Volnovaktából és a közeli településekről az ukrán hatóságok szerint, írja a BBC. Az eredeti tervek alapján több mint 15 ezer civilt kellett volna kimenekíteni a térségből az ideiglenes tűzszünet idején.

LNG-terminállal csökkenti az orosz gáztól való függését Németország

14.50 Európa legnagyobb gazdasága megpróbál leszokni az orosz energiaimportról: cseppfolyósított földgáz-terminált épít Németország az N. V. Nederlandse Gasunie és az RWE AG cégekkel együttműködve, írja a Bloomberg. Az állami tulajdonú KfW bank szándéknyilatkozatot írt alá a két energetikai céggel egy LNG-terminál építéséről az északi Brunsbüttel kikötővárosban, közölte a német gazdasági minisztérium szombaton.

Meg kell erősíteni a keleti szárnyát

13.30 A délkelet-lengyelországi Rzeszówban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Blinken egyetért azzal, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, a térségbeli országok – köztük Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország és Románia – biztonságát, számolt be szombati sajtóértekezletén Morawiecki. A tárgyalás témája volt az Oroszországgal szembeni szankciók kérdése, valamint a gáz- és olajszállítások alternatív forrásai is.

Újabb atomerőművet vettek célba az oroszok

12.40 Az orosz csapatok közelednek Ukrajna második legnagyobb atomerőműve felé, a dél-ukrajnai Juzsnoukrajinszkban – mondta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában Linda Thomas-Greenfield ENSZ-nagykövet. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyire közelítették meg az ukrán létesítményt.

Befuccsolni látszik az evakuáció

12.35 Lehetetlen evakuálni a civileket a folyamatos bombázás közepette – mondta Mariupol alpolgármestere. Szerhij Orlov azt mondta a BBC-nek, hogy a veszély miatt leállítják az evakuálást és visszaköltöztetik a lakosokat. Az eredeti megállapodás szerint az ukrán és az orosz haderő tűzszünetet kötött, hogy a Mariupol lakosságát a kijelölt humanitárius folyóson Orikhiv városába menekítsék. A ukránon a tűzszünet megszegésével vádolják az oroszokat.

Az orosz hadsereg gyakorlatilag megsemmisítette Volnovahát

12.20 Az ukrán város szinte összes épülete megsérült vagy megsemmisült.

Levetetik a kesztyűt az orosz és fehérorosz ökölvívókkal

11.45 A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) megtiltotta, hogy orosz bokszolók részt vegyenek a szervezet égisze alatt zajló versenyeken. Az IBA-eseményekre a továbbiakban nem engednek be Oroszországból érkező tisztségviselőket, beleértve a bírókat is. A nemzetközi szövetség emellett törölte a szervezet által felügyelt összes oroszországi tornát. A tiltó határozat vonatkozik a fehérorosz sportolókra és hivatalos személyekre is.

A tűzszünet ellenére is támadnak az oroszok

11.25 A tűzszünet ellenére is folytatódtak az orosz támadások – közölte Mariupol alpolgármestere. A BBC arról ír, hogy a Mariupolból kivezető evakuációs útvonal végén már nem érvényes a tűzszünet.

Az oroszok továbbra is bombáznak minket, ez őrültség

– mondta Szerhij Orlov.

Hozzátette: a megállapodással ellentétben nincs tűzszünet Mariupolban a teljes humanitárius folyosón. A civilek készen állnak elhagyni a várost, de a bombázások miatt nem tudnak elmenni.

Az ukránok 200 ezer nőt és gyermeket szeretnének kijuttatni a két evakuációs útvonalon keresztül.

Kirúgták a Forma-1-es orosz pilótát

11.20 Édesapja Vlagyimir Putyin orosz elnök köréhez tartozik.

Rátámadtak a Sky News tudósítóira

11.10 Az esetről videó is készült.

Ukránok tízezrei tértek haza harcolni

10.35 Több mint 66 ezer ukrán tért haza külföldről, hogy felvegyék a harcot az orosz erők ellen –  közölte a védelmi miniszter.

Megkezdték Mariupol kiürítését

10.12 Ütemterv szerint magyar idő szerint 10 órától megkezdődött a civilek evakuálása a oroszok által körbekerített Mariupolból – írja a BBC. Buszokkal szedték össze az embereket, hogy biztonságos helyre vigyék őket, valamint tájékoztatták a lakosságot, hogy a tűzszünet ideje alatt saját járművel is biztonságosan elhagyható a város a humanitárius folyosón keresztül. Szerhij Orvol, Mariupol alpolgármestere azt mondta: 7-9 ezer ember tud elmenekülni, ha a tűzszünet kitart.

Az ukránok még a hétvégén újra tárgyalnának

9.50 Oroszország hiába rendelt el tűzszünetet, az erről szóló tárgyalások során sem sikerült megállapodni a harcok végleges beszüntetéséről. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója pénteken azt mondta,

Ukrajna arra számít, hogy a hétvégén meg lehet tartani a tárgyalások harmadik fordulóját.

Tűzszünet

8.55 Részleges és ideiglenes tűzszünetet rendelt el Oroszország, hogy az ostrom alatt álló Mariupol városból biztonságban távozhasson a lakosság a kijelölt humanitárius folyóson – írja a Reuters az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. „Moszkvai idő szerint délelőtt 10 órától az orosz fél tűzszünetet hirdet, és humanitárius folyosókat nyit meg, hogy lehetővé tegye a civilek távozását Mariupolból és Volnovahából” – áll a minisztérium közleményében. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Moszkvára hivatkozva arról tudósított, hogy a mariupoli korridor moszkvai idő szerint déli 12 és délután öt óra között áll nyitva. Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azt is bejelentette: Oroszország folytatja „széleskörű hadműveleteit” Ukrajnában.

Mély és hosszan tartó recesszió jöhet Oroszországban

8.45 Közel 25 éves mélypontra lökheti az orosz gazdaságot a nyugati kivonulás. Milliók veszítik el munkájukat, mély recesszió lehet az ára Vlagyimir Putyin háborújának.

Az orosz csapatok humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál

7.55 Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont délkelet-ukrajnai Mariupolnál az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint. A tárca bejelentése szerint az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor beszüntetik a harcokat, hogy Mariupol és a szomszédos Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet.

Fotó: Sputnik via AFP

Oroszország mellett tüntetnek Szerbiában

7.30 Több százan tüntettek Belgrádban Oroszország mellett, a tüntetők azt ígérték, még többen az utcára vonulnak, ha a szerb kormány csatlakozik a Moszkvát sújtó szankciókhoz – jelentették hírügynökségek szombaton. Helyszíni beszámolók szerint a pénteki megmozduláson az emberek orosz zászlókat lengettek. A tüntetésen megjelent az Obraz (Becsület) nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai is, egyikük pedig „a világ legbátrabb, legerősebb államférfijának” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Moszkva tovább korlátozza a hírek hozzáférését

7.20 Újabb lépést tett Oroszország a hírekhez hozzáférés visszaszorítására. Moszkva blokkolta a Facebookot, illetve számos más portált is – írja a Reuters. A lépés számos külföldi médiumot, mint például a BBC, vagy a Bloomberg, arra késztette, hogy felfüggessze oroszországi tudósításait.

Orosz blokád alatt Mariupol

6.35 A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város „kérlelhetetlen” támadásokat kénytelen kiállni – közölte szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel. Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

Nagyon  bóvli lett Ukrajna

6.25 Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta péntek éjjel Ukrajna besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az orosz invázió nyomán romlik Ukrajna képessége és valószínűleg hajlandósága is adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére. A Moody's módszertana alapján az Ukrajnától most megvont B3 osztályzat is mélyen a spekulatív – vagyis befektetésre nem ajánlott – sávban volt, az új Caa2 minősítés pedig a Moody's hivatalos meghatározása szerint már nagyon magas adóskockázatra figyelmezteti a befektetőket.

Svájc kibővíti a szankciókat

6.20 Az lépéseivel összehangolva tovább bővítette az Ukrajna megtámadása miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók körét pénteken a svájci kormány. Svájc némi vonakodás után az Európai Unió korábbi szankcióit is átvette.

A franciák nem sietnek kivonulni

6.15 Egy héttel az ukrajnai háború kezdete után kevés francia nagyvállalat jelentette be, hogy kivonulna Oroszországból, a francia kormány pedig óvatosan adagolja az üzleti közösségnek szánt üzeneteit.

Átléptek egy határt az oroszok

6.10 Ukrajna megtámadása miatt kilép a Lukoil orosz olajvállalat felügyelőbizottságából Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár – közölte maga a politikus az APA osztrák hírügynökséggel pénteken. „Mindig is elkötelezett voltam amellett, hogy az EU és Oroszország között konstruktív kapcsolat legyen, de Ukrajna erőszakos lerohanásával, a gátlástalan harcmodorral és civilek bombázásával Oroszország átlépett egy bizonyos határt” – fogalmazott az egykori politikus, világossá téve, hogy utolsó munkanapjait a háború befejezésére felszólító nyilatkozat kidolgozásával töltötte a cégnél.

Ez történt pénteken

Magyarország minden gabonakivitelt betilt a háború miatt. Elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet.