Legalább háromszor próbálták megölni bérgyilkosok Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt azóta, hogy Oroszország a múlt héten megszállta az országot, állítja a Times című napilap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök televíziós beszédet mond Kijevben 2022. március 3-án; Fotó: ukrán elnöki sajtószolgálat

A merényleteket a lap jelentése szerint azért tudták meghiúsítani, mert háborúellenes oroszok információt szolgáltattak Ukrajnának a gyilkosságot tervező két különálló zsoldoscsoportról.

Ukrajna nemzetbiztonsági és védelmi minisztere a Times szerint helyi tévécsatornáknak azt nyilatkozta, hogy az információkat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól (FSZB) kapták, akik nem akarnak részt venni a háborúban.

A Times azt írja, a Kreml által támogatott Wagner-csoport állt két merényletkísérlet mögött.

Ha ezek sikerrel jártak volna, Moszkva tagadhatta volna érintettségét.

A Wagner-csoportnak még mindig több mint 400 tagja van Kijevben, ők a Times forrásai szerint egy 24 tisztviselő nevét tartalmazó „feketelistával” szivárogtak be Ukrajnába, ahol ezeknek az embereknek a hirtelen halála politikai káoszhoz vezetne.

A híradások szerint a 44 éves, színészből politikussá váló Zelenszkij ellen szombaton is megkíséreltek elkövetni egy merényletet Kijev külvárosában, akkor csecsen bérgyilkosok egy csoportját iktatták ki, mielőtt eljuthattak volna Ukrajna vezetőjéhez.

A háború kezdetekor az Egyesült Államok felajánlotta, hogy kimenekíti az ukrán elnököt, aki akkor így reagált:

A harc itt van, nekem lőszerre van szükségem, nem fuvarra.