Párhuzamosan melegedett fel extrém mértékben az északi és a déli sark és környéke az elmúlt napokban – jelenti az AP hírügynökség. Az Antarktiszon, a több mint 3 ezer méteres magasságban található Concordia állomáson -12,2 fokot mértek, ami 40 fokkal magasabb a megszokottnál, míg a még magasabban fekvő Vosztok állomáson a korábbi rekordnál 15 fokkal magasabb értéket jeleztek. A kontinens partvidékén található Terra Nova bázison pedig bőven fagypont feletti 7 fokos hőmérsékletet találtak.

Ugyanakkor az északi sarkvidéken is harminc fokkal melegebb van az ilyenkor megszokottnál, és az Északi-sark közelében is közelíti a fagypontot a hőmérséklet, ami március közepén nem szokott jellemző lenni. Arra pedig, hogy az olvadásra egyszerre kerüljön sor mind a két területen, nem nagyon volt korábban példa.

Fotó: Sebnem Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők is döbbenetüket fejezték ki az események kapcsán, ám az Antarktiszon tapasztalt rendkívüli hőmérsékletről azt állították, hogy valószínűleg egy véletlenszerű időjárási jelenség, és nem a klímaváltozás eredménye. Azonban ha megismétlődik, akkor érdemes jobban megvizsgálni a történés hátterét.

Az Antarktisz egészének  hőmérséklete 4,8 fokkal haladta meg az 1979 és 2000 közötti adatokból számolt bázisértéket, miközben az északi sarkkör egésze 3,3 fokkal volt ennél az átlagnál melegebb. Összehasonlításként a bolygó egésze csak 0,6 fokkal volt melegebb ennél az átlagnál, ám érdemes megjegyezni, hogy az 1979 és 2000 közötti adatokból számolt bázis is 0,3 fokkal melegebb a teljes huszadik századból számított átlagértéknél.

Még furcsábbá teszi az adatokat az, hogy az Antarktisz a világ többi részéhez képest nem igazán melegedett fel az eddigiekben, ugyanakkor február végén az 1979 óta rendelkezésünkre álló adatok alapján a legkisebb nyári jégtakaróval rendelkezett, miután 1,9 millió négyzetkilométert (több mint Magyarország területe 20-szor) vesztett jégpáncéljából.