Lassan két hete semmilyen hivatalos információ nem érkezik Szergej Sojgu védelmi miniszterről, az éppen háborúban álló Oroszország katonaságának vezetője meg sem szólalt március 11-e óta, és rendezvényeken sem bukkant fel. Az érdekes „eltűnésre” a Nexta hírportál Twitter-oldala hívta fel a figyelmet. 

Sojguról épp március elején kezdett el terjedni, hogy állítólag puccsra készül Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az utolsó hírt Sojguról a VG.hu is március 11-én közölte, akkor döntött úgy Putyin az ő javaslatára, hogy engedélyezi a közel-keleti önkéntesek bevetését a háborúban. 

Furcsa hírek terjednek: megpuccsolnák Putyint?

Kétes hitelességű információk láttak napvilágot, melyek szerint Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter vezetésével váltanák le Vlagyimir Putyint.

A Nexta szerint az eltűnés már orosz újságíróknak is feltűnt, de egyelőre semmilyen hivatalos információt nem kaptak. Sojgu esetleges hatalomátvételét a puccsról érkező hírek előtt Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője is pedzegette a VG podcastjában. Ezt itt tudja meghallgatni. 

Fotó: Alexei Druzhinin / AFP

Persze ettől még az is lehet, hogy Putyin nem adott hitelt a puccsról szóló híreknek – feltehetően az orosz elnök jóval azelőtt tud már minden ilyenről, mielőtt azok napvilágot látnának a sajtóban –, mindössze arról lehet szó, hogy rendkívül elégedetlen Sojgu és az orosz hadsereg teljesítményével. A néhány naposra tervezett ukrajnai invázió ugyanis lassan egy hónapja tart, és érdemi áttörés még csak nem is látszik a háborúban. Emiatt elképzelhető, hogy az orosz elnök hátrébb rendelte Sojgut, és azóta főleg a „diplomáciai hadviselésen” van a fő hangsúly, amelyet Szergej Lavrov külügyminiszter vív a világ számos országával. 

Lavrov szerint a NATO-békefenntartók háborút robbantanának ki

Az orosz külügyminiszter szerint beláthatatlan következményei lennének, ha a nyugati csapatok bevonulnának Ukrajnába.