Közélet

Lavrov szerint a NATO-békefenntartók háborút robbantanának ki

Az orosz külügyminiszter szerint beláthatatlan következményei lennének, ha a nyugati csapatok bevonulnának Ukrajnába. Közben Zelenszkij szerint a csernobili lezárt zónában gyűlnek az orosz csapatok.

Szergej Lavrov szerint közvetlen háborút robbantana ki Oroszország és a Nyugat között, ha a NATO-békefenntartók bevonulnának Ukrajnába. Az orosz külügyminiszter erről azután beszélt, hogy Lengyelország felvetette: döntsenek a kérdésben a NATO-csúcson – írja a Reuters hírügynökség.  

Remélem, tudják, miről is beszélnek. Ezzel háborút robbantanának ki a és Oroszország között

– mondta Lavrov Moszkvában egy beszédében. 

Az orosz külügyminiszternek nem ez az első fenyegetése a Nyugatta szemben. Nemrég azzal vádolta meg a NATO-tagországokat, hogy rávették Kijevet, direkt lassítsák a béketárgyalásokat. Ugyanakkor Ukrajna kijelentette, hogy nem hajlandó belemenni azokba az ultimátumokba, amelyeket az oroszok szabnak meg nekik. 

Fotó: EyePress via AFP

Bár a béketárgyalások zajlanak, egyre nehezebb megállapodni bármiben, mert az ukrán delegáció folyamatosan változtat

– tette hozzá Lavrov. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint viszont nem éppen úgy tűnik, mintha Moszkva meg akarna állapodni a békéről. Az államfő szerdai beszédében ugyanis közölte: információik szerint az orosz csapatok épp óriási átcsoportosításba kezdtek Csernobil környékén, az 1986-as nukleáris baleset után lezárt zónában. 

Zelenszkij szerint az oroszok innen akarnak új támadást nyitni Kijev ellen, ezért gyűjtenek minél nagyobb sereget egy helyre. Zelenszkij ennél több információt azonban nem osztott meg az állítólagos csapatösszevonásról. 

 

csernobil háború Ukrajna Oroszország lavrov NATO
Kapcsolódó cikkek