Órákkal azelőtt, hogy telefonon tárgyalna egymással Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, az ázsiai ország repülőgéphordozó anyahajója, a Sandong keresztülhajózott a Tajvani-szoroson – írja a Reuters.

Kína szerint a demokratikus berendezkedésű Tajvan is az ország része, és az elmúlt években egyre fokozta a katonai aktivitást a sziget közelében, kiváltva ezzel Washington és Tajpej aggodalmát. A Tajvan által ellenőrzött Kinmen szigetéhez közel haladó Sandongot árnyékként követte az USS Ralph Johnson nevet viselő, Arleigh Burke osztályú, irányított rakétákkal felszerelt rombolója. 

A fedélzetén repülőket nem szállító kínai hajót a tajvani flotta egységei is szemmel tartották.

Fotó: LI GANG / AFP

A két elnök tárgyalása előtt 12 órával mindenesetre a Reuters forrása szerint a lépés provokatívnak minősül. Tajvan kérdése a leginkább vitatott a két ország viszonyában, noha Tajvannal hivatalos diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államok nem tart fent, ugyanakkor a sziget legfontosabb fegyverszállítója és nemzetközi támogatója. 

Az amerikai fél azonban most főként az orosz-ukrán helyzetről szeretne tárgyalni és elérni azt, hogy Kína ne segítse ki a szankciók sújtotta Oroszországot.

A 2019-ben hadrendbe állított Sandong Kína második repülőgéphordozója, azonban a másikat, a Liaoningot főként csak képzésekre használják.