Julian Assange, a WikiLeaks alapítója szerdán feleségül veszi egyik volt ügyvédjét, Stella Morist egy szigorúan őrzött brit börtönben, ahonnan továbbra is harcol az Egyesült Államoknak való kiadatása ellen – tájékoztat AFP hírügynökség.

Az esküvő kevés ember jelenlétében zajlik majd le, négy vendég és két tanú jelenlétét jelezték előre, támogatóikat viszont felkérték, hogy gyülekezzenek a délkelet-londoni Belmarsh börtön előtt, és viseljenek megfelelő esküvői ruhát.

Vivienne Westwood brit divattervező, Julian Assange szabadon bocsátásának elszánt támogatója megalkotta azt a ruhát, amelyet a WikiLeaks alapítója az ünnepségen viselni fog – utalva skót származására –, valamint Stella Moris menyasszonyi ruháját – mindezt az Assange kiadatását támogató Don’t nevű csoport jelentette be.

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP

Az 50 éves ausztrál ellen az amerikai igazságszolgáltatás pert indított, mert 2010 óta több mint 700 000 titkos dokumentumot tett közzé az interneten az Egyesült Államok katonai és diplomáciai tevékenységéről, főként Irakot és Afganisztánt érintőket. Julian Assange akár 175 éves börtönbüntetést is kaphat a kémtörvény értelmében.

Assange egyre kevesebb reménnyel küzd a kiadatása ellen. Tavaly decemberben az Egyesült Államok megnyerte fellebbezését Julian Assange kiadatási ügyében a londoni bíróságon. Az ügyben döntő bíró úgy vélte, az amerikaiak által adott biztosítékok elegendők: ezek értelmében a kémkedéssel vádolt WikiLeaks-alapítót nem az ADX nevet viselő legmagasabb biztonsági fokozatú coloradói börtönben tartják őrizetben, és esetleges elítélése után Ausztráliában töltheti le büntetését.

Ezzel Assange egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy kiadják őt az Egyesült Államoknak.

Március 14-én Julian Assange egyik utolsó reménye is szertefoszlott, hogy elkerülje a kiadatást. Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága megtagadta fellebbezésének elbírálását. Élettársa, egy 30 éves dél-afrikai ügyvéd azóta felszólította Priti Patel brit belügyminisztert, hogy vizsgálja felül a kiadatás jóváhagyásáról szóló döntést, akadályozza meg, és vessen véget az eljárásnak.

Julian Assange és Stella Moris 2011-ben találkozott először, amikor az ügyvéd csatlakozott a Julian Assange kiadatásáért küzdő jogi csapathoz. Eljegyzésüket 2021 novemberében jelentették be. Stella Morisnak két gyermeke van Julian Assange-tól, két fiú, akik az ecuadori londoni nagykövetségen fogantak, ahol jó időre menedéket kapott Assange.

Fotó: WILLIAM WEST / AFP

A WikiLeaks alapítója hét évet töltött ebben a nagykövetségben, ahova 2012-ben, egy feltételes szabadlábra helyezés idején költözött be. Julian Assange akkoriban attól tartott, hogy kiadják az Egyesült Államoknak vagy Svédországnak, ahol nemi erőszak miatt indítottak bírósági vizsgálatot, utóbbi vádat egyébként később töröltek.

A brit rendőrség végül 2019 áprilisában letartóztatta, és börtönbe zárta.

Stella Moris gyűjtést is indított a kiadatás megakadályozása költségeinek fedezésére, eddig a befolyt összeg elérte a 177 000 fontot. Az esküvői ajándékok helyett a pár arra kérte támogatóit, vegyenek részt az adománygyűjtésen, és tegyenek ki plakátokat Julian Assange szabadon bocsátásáért.

A WikiLeaks hírnevét még 2010-ben alapozta meg a portál által közzétett videóval, amelyen egy 2007-es esetet mutatnak be, amikor amerikai Apache helikopterek egy bagdadi támadás során több tucat embert, köztük két Reuters-újságírót öltek meg. A portál később több ezer bizalmas és titkosított dokumentumot tett közzé.

Az amerikai hatóságok szerint Assange veszélyes és felelőtlen ellensége az államnak, akinek tettei számos titkos ügynök életét is veszélybe sodorták. Az aktivista támogatói szerint azonban Assange egy hős, akinek az az egyetlen bűne, hogy nyilvánosságra hozta az amerikaiak által elkövetett háborús atrocitásokat Afganisztánban és Irakban.