Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az USA részéről nem fog következmények nélkül maradni az, hogy vasárnap lelőttek egy háborúról tudósító amerikai újságírót Ukrajnában.

Jake Sullivan szerint „megfelelő következményei” lesznek Oroszországgal szemben a halálesetnek, melyet sokklónak és borzalmasnak nevezett a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Sullivan elmondta azt is, az amerikai tisztviselők konzultálni fognak az ukrán tisztviselőkkel, hogy kiderítsék az eset pontos körülményeit.

Egy amerikai újságíró meghalt, egy másik pedig megsebesült vasárnap a Kijevtől mintegy 20 kilométerre fekvő Irpinyben dúló harcokban. A két férfit déltájban érte találat, amikor autóval közlekedtek egy ukrán polgári személy társaságában, aki szintén megsebesült – közölte Danyilo Sapovalov, az áldozatokat ellátó orvos.

Az ukrán hatóságok az orosz erőket vádolták meg azzal, hogy az újságírókra lőttek, de a lövések eredetét egyelőre nem lehetett megállapítani

– írta az AFP francia hírügynökség. 

Az AFP egyik újságírója látta a halott újságírót, akinél ott voltak a személyazonossági iratai, közöttük a The New York Times című lap akkreditációs igazolványa. 

Cliff Levy, az amerikai napilap főszerkesztő-helyettese Twitter-oldalán részvétét fejezte ki az újságíró halála miatt, és közölte, hogy az 50 éves Brend Renaud fotóriporter és rendező korábban (legutóbb 2015-ben) dolgozott a lapnak, de nem tudósította az újságot Ukrajnából.