Áder János köztársasági elnök pénteken felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz–KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta. 

A Sándor-palotában tartott – Áder János társaságában tett – találkozó után, sajtónyilatkozatában Orbán Viktor azt hangsúlyozta: a veszélyek évtizede áll előttünk, háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly jelei mutatkoznak, és emiatt 

gyötrelmek előtt állnak az európai gazdaságok, valamint a járványok korából sem lábaltunk még ki.

ÁDER János; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hozzátette, hogy Áder János államfőnek olyan kormány megalakítására tett ígéretet, amely összességében és tagjaiban külön-külön is képes arra, hogy megvédje Magyarországot az előttünk álló veszélyes évtizedben is. 

Áder János közölte: az alkotmányos szabályok a köztársasági elnököt jogosítják fel, hogy az Országgyűlésnek a miniszterelnök személyére javaslatot tegyen, és ő felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására, aki ezt elfogadta. A hétfői alakuló ülésen is azt javasolja az új Országgyűlésnek, hogy Orbán Viktort válassza meg miniszterelnöknek – mondta.