Közélet

Amerikában már szavaznak a magyar választáson

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az országgyűlési képviselők választása és a népszavazás, helyi idő szerint szombat reggel. Összesen 4007-en voksolhatnak Amerikában. 

A parlamenti választáson és a népszavazáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akiknek van magyarországi lakhelyük, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 25-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

Az első szavazóhelyiségek Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), és Uruguayban (Montevideo) nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6 órakor, közép-európai idő szerint 11-kor.

Fotó: Veres Nándor

Egy órával később, közép-európai idő szerint délben nyílik meg a szavazókör Chilében (Santiago de Chile), a kanadai Ottawában, Montrealban és Torontóban, az egyesült államokbeli Washingtonban, New Yorkban és Miamiban, valamint Kuba fővárosában, Havannában.

További egy óra múlva – közép-európai idő szerint 13 órakor - nyílik a szavazóhelyiség az egyesült államokbeli Chicagóban és Houstonban, Quitóban (Ecuador), Bogotában (Kolumbia), Mexikóvárosban, Panamavárosban (Panama) valamint Limában (Peru).

A voksolás az amerikai kontinens nyugati partján – az egyesült államokbeli Los Angelesben és San Franciscóban, valamint a kanadai Vancouverben - közép-európai idő szerint szombaton 15 órakor kezdődik.

Választás 2022: ezek a legfontosabb tudnivalók

Vasárnap a rendszerváltoztatás utáni Magyarország kilencedik parlamenti választásán vehetnek részt a szavazók. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Amerikában a regisztrációk alapján a legtöbben, 980-an New Yorkban szavazhatnak, Torontóban 420-an, Washingtonban 416-an, Los Angelesben pedig 385-en.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet és a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai a külképviseleti választási iroda tagjai.

A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb április 7-éig. Az NVI az urnák beérkezése után választókerületek szerint szétválogatja a szavazatokat.

Vasárnap minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 9-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezt követően lehet majd megállapítani a parlamenti választás és a népszavazás eredményét.

 

választás 2022 Észak-Amerika Amerika Dél-Amerika
Kapcsolódó cikkek