Az országgyűlési választást követően mintegy másfél nappal érkezett meg az első közös ellenzéki értékelés. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös nyilatkozatában azt írják: „Nem tagadható el, hogy a vasárnapi választáson Magyarország jövője szempontjából lesújtó eredmény született. Április 3-án nem sikerült leváltanunk a magyar történelem legkorruptabb kormányát. Sokan vagyunk, akik csalódottak emiatt. Hálával tartozunk mégis mindenkinek, aki tenni akart egy jobb Magyarországért. Köszönjük a választóknak a bizalmat, köszönjük az aktivistáknak a rengeteg befektetett időt és energiát, valamint a szavazatszámlálók munkáját is!

A választásokat követően kötelességünk levonni a tanulságokat is. Mivel a hat ellenzéki párt közös listával, közös jelölőszervezetként indult a választáson, ezt a munkát is közösen kell elvégeznünk.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Az ellenzéki pártok elnökei és társelnökei már a választás másnapján összeültek, hogy elkezdjék ezt a munkát, kiértékeljék az eredményeket, valamint hogy felvázolják az előttünk álló időszak főbb feladatait és a hat párt további együttműködésének kereteit. Mindent meg fogunk tenni, hogy hasonló helyzet többé ne fordulhasson elő.”

Többen is gratuláltak Orbán Viktornak

Charles Michel, az állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke is kifejezte gratulációját Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz választási győzelméhez – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden. 

Az elmúlt napon kifejezte elismerését Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint levelet írt a Fidesz elnökének Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és Martin Helme az Észt Konzervatív Néppárt elnöke is – közölte a sajtófőnök. Az elsők között gratulált a magyar kormányfőnek többek között Santiago Abascal, a spanyol jobboldali VOX párt elnöke és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője is. 

Választás 2022: így látják külföldön a Fidesz újabb győzelmét

Összegyűjtöttünk néhány fontosabb, a vasárnapi országgyűlési választások eredményéhez fűzött kommentárt.