Közélet

Bucsa miatt orosz diplomatákat utasít ki Németország

A mészárlás képei sokkolták Berlint, a brutalitás már nekik is sok volt.

Nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították Németországból a berlini orosz nagykövetség 40 diplomatáját – közölték hétfőn Berlinben. Annalena Baerbock külügyminiszter közleménye szerint az orosz megszállás alól felszabadított ukrajnai Bucsából érkező képek „az orosz vezetés és a propagandáját követők hihetetlen brutalitásáról, minden határt átlépő pusztítási szándékáról tanúskodnak”. 

Hozzátette, hogy „hasonló képektől kell tartanunk sok más, az orosz csapatok által megszállt ukrajnai településről is”. Kifejtette, hogy szembe kell szállni ezzel az embertelenséggel, és világossá kell tenni, hogy „kiállunk a szabadságunkért, és készen állunk megvédésére”. 

Fotó: METIN AKTAS

A kormány ezért úgy döntött, hogy nemkívánatosnak nyilvánítja az orosz nagykövetség diplomáciai személyzetének jelentős számú tagját, akik „nap mint nap a szabadságunk, a társadalmunk kohéziója ellen dolgoztak itt Németországban”.

Zelenszkij a terepen, a bucsai rémtettek helyszínére látogatott

Az ukrán elnök Bucsában járt.

A Reuters hírügynökség közben az Interfaxra hivatkozva arról ír, hogy Oroszország nem hagyja majd annyiban a német döntést. Már dolgoznak a visszavágáson. 

Közben Litvánia bejelentette, hogy orosz diplomaták után kiutasítja az országból az orosz nagykövetet is, és visszahívja moszkvai nagykövetét az Ukrajna elleni orosz háború és az orosz katonák által elkövetett kegyetlenkedések miatt.

 

 

Németország háború Ukrajna Oroszország Bucsa
Kapcsolódó cikkek