Roman Abramovics Solaris nevű szuperjachtja elhagyta a törökországi Bodrum kikötőjét

 – derül ki a nyomkövető adatokból. A 138 méter hosszú jacht hétfőn reggel hajózott el a népszerű üdülőtelepülés kikötőjéből, miután két hétig ott tartózkodott a Marine Traffic hajókövető szolgáltatás szerint – számolt be az Insider.

A jacht "festői körutazásra" indult és hétfő délután 5 óra tájban északkeleti irányba tartott, 

kikerülve azokat az európai országokat, amelyek szankciókkal sújtották Abramovicsot – derül ki A Marine Traffic adataiból.

A Solaris 2022. március 8-án indult útnak Barcelonából, 12 nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát majd március 12-én érkezett meg Montenegróba – két nappal azután, hogy Abramovicsot az Egyesült Királyság szankciókkal sújtotta, és három nappal az uniós szankciók március 15-i bevezetése előtt. A Solaris egy nappal az érkezése után elhagyta a montenegrói Tivatot, és a törökországi Bodrum felé vette az irányt, ahová március 21-én érkezett meg a Marine Traffic adatai szerint.

Roman Abramovics orosz oligarcha "My Solaris" nevű jachtja a törökországi Bodrum kikötővárosban 2022. március 21-én.
Fotó: ALI BALLI / AFP

A Solaris akár 96 vendég befogadására is alkalmas, értéke pedig 600 millió dollárra tehető.

Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgóklub milliárdos tulajdonosa azok közé az orosz oligarchák közé tartozik, akiket március 15-én szankcionált az befagyasztva vagyonukat és eltiltva őket az üzleti tevékenységek folytatásától.

Az európai kormányok már lefoglaltak több orosz oligarchához köthető hajót is: az Egyesült Királyság egy 50 millió dolláros jachtot, Gibraltár kormánya pedig egy 75 millió dolláros hajót foglalt le.

Ukrán tüntetők fogadták Abramovics jachtját Bodrumban

Az ukrán vitorlázócsapat tagjai – országuk zászlaját lengetve – tüntettek a szuperjacht előtt.