Közélet

Figyelmeztet az UNESCO: veszélyben az ukrajnai világörökségi helyszínek

Több tucatnyi történelmi helyszín, templom és múzeum rongálódott meg az ukrajnai háborúban – közölte pénteken az ENSZ Kulturális Szervezete (UNESCO).

Az UNESCO előzetes listája szerint eddig 29 vallási emlékhely, 16 történelmi épület, négy múzeum és négy műemlék rongálódott meg teljesen vagy részben   számolt be a Reuters.

Nagyon aggódunk mind a kialakult humanitárius, mind a világörökségi helyszínek miatt

 – mondta Ernesto Ottone, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese egy sajtótájékoztatón. Az UNESCO a múlt hónapban erősítette meg az ukrajnai világörökséget védő intézkedéseket, például "kék pajzs" jelzéssel látta el a kulturális helyszíneket és műemlékeket.

A kijevi Szent Szófia-székesegyház 
Fotó: Shutterstock

Az UNESCO március elején levélben emlékeztette Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Oroszország aláírta a kulturális örökségek háború idején való védelméről szóló megállapodást. Moszkva válaszában tudatta, hogy tisztában vannak a kötelezettségeikkel, és "elkötelezettek" a műemlékvédelem iránt.

Az e heti tárgyalásokon Oroszország kijelentette, hogy a "bizalom megerősítése" érdekében csökkenteni fogja a főváros, Kijev és a Csernyihiv város térsége körüli offenzívákat. Kijev és szövetségesei azonban úgy vélik, Oroszország nem nagylelkű gesztusból, hanem átcsoportosítás céljából vonja ki csapatait ezekről a területekről.

 

orosz-ukrán háború UNESCO világörökség műemlékvédelem
Kapcsolódó cikkek